Kina: Od septembra studije crnogorskog jezika

"Gang dodao da se potreba za ovom katedrom javila uporedo sa jačanjem odnosa Kine i Crne Gore, kako na ekonomskom, tako i na političkom polju", kaže se u saopštenju
8 komentar(a)
Kina, Foto: Shutterstock
Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.12.2015. 16:01h

Katedra za Crnogorski jezik i književnost na pekinškom univerzitetu Beijing Foreign Studies, biće otvorena u septembru naredne godine, saopšteno je u razgovoru predstavnika te obrazovne institucije i crnogorskog Ministarstva prosvjete.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović sastala se danas sa predstavnikom univerziteta Beijing Foreign Studies, Žao Gangom, sa kojim je razgovarala o otvaranju katedre, kao i o saradnji u oblasti visokog obrazovanja.

"Žao Gang rekao je da će katedra za Crnogorski jezik i književnost na Beijing Foreign Studies University biti otvorena u septembru 2016. godine. On je dodao da se potreba za ovom katedrom javila uporedo sa jačanjem odnosa Kine i Crne Gore, kako na ekonomskom, tako i na političkom polju", kaže se u saopštenju.

Kurpejović je, kako se navodi, izrazila zadovoljstvo zbog toga što će se od naredne godine u Pekingu izučavati crnogorski jezik i književnost, i nadu da će se interesovanje kineskih studenata za crnogorski jezik i kulturu povećati što će doprinijeti još boljoj saradnji u budućnosti.

"Kurpejović je naglasila je da je saradnja dviju zemalja u oblasti visokog obrazovanja od izuzetnog značaja, a akcenat je stavila na razmjenu studenata", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da su sve brojnije inicijative za saradnju između obrazovnih i kulturnih institucija iz Kine i Crne Gore, i da će se saradnja najbolje uspostaviti kroz povećanu mobilnost studenata i nastavnog kadra.

Bonus video: