Dom zdravlja PG apeluje na roditelje: Ne dozvolite djeci korišćenje pirotehničkih sredstava

Iz podgoričkog Doma zdravlja su rekli da statistika ukazuje da se najčešće povrjeđuju djeca starosti između pet i sedam godina, a od posljedica petardi najčešće invalidi postaju adolescenti od 14 do 18 godina. Kako se navodi, stradaju šake, dijelovi šaka, prsti, djelovi lica
1 komentar(a)
petarde, Foto: Luka Zeković
petarde, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.12.2015. 15:15h

Dom zdravlja Podgorica apeluje na roditelje da ne dozvoljavaju djeci korišćenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava, kao i da, uoči novogodišnjih i božićnih praznika, strogo kontrolišu djecu.

"Proteklih godina bilježi se porast broja povrijeđene djece, ali i odraslih koji stradaju od petardi i sličnih pirotehničkih sredstava, a posebno brine činjenica da među povrijeđenima ima i onih, koji su usljed povređivanja pirotehnikom postali doživotni invalidi", kaže se u saopštenju.

Iz podgoričkog Doma zdravlja su rekli da statistika ukazuje da se najčešće povrjeđuju djeca starosti između pet i sedam godina, a od posljedica petardi najčešće invalidi postaju adolescenti od 14 do 18 godina.

Kako se navodi, stradaju šake, dijelovi šaka, prsti, djelovi lica.

"Riječ je o dubokim povredama u kombinaciji sa opekotinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, nerve, tetive. Liječenja traju mjesecima. Povrede su različite, od onih lakšeg stepena, poput opekotina, ogrebotina i razderotina, do ozbiljnih opekotina kože, naročito na rukama“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, moguće su i rane na ekstremitetima, licu i očima. „Oči najčešće stradaju od opekotina i čestica raketa i petardi. Nisu rijetke ni traumatske amputacije prstiju. Povrede od petardi mogu dovesti i do trajnog gubitka vida".

"Petarde pored drugih hemijskih sastojaka,sadrže otrovni selen. Nakon eksplozije, u vazduhu se talože otrovni gasovi koje udišemo i koji ostavljaju posljedice po naše zdravlje", rekli su iz Doma zdravlja.

Oni apeluju na roditelje da spriječe dovođenje u opasan zdravstveni rizik sopstvenu i drugu djecu kupovinom i korišćenjem opasnih i djeci neprimjerenih sredstava.

"Petarde nijesu igračke", poručeno je iz Doma zdravlja.

Oni navode da, budući da su najčešće prouzrokovane povrede opekotine različitih stepena, ozlijeđeno mjesto treba hladiti pod mlazom vode ili omotati mokrim peškirom.

"Hlađenje usporava i zaustavlja dalje uništavanje tkiva i širenje ozljede na dublja tkiva.Ni u kom slučaju na ranu se ne smije stavljati led", kazali su iz Doma zdravlja.

Ozlijeđeno mjesto, dodaje se, treba sterilno previti gazom i obavezno se javiti ljekaru.

"Roditelji budite primjer svojoj djeci i ne poklanjajte im ono od čega mogu stradati. Djeca ne doživljavaju petarde opasnim ukoliko ih Vi koristite. Budite odgovorni i ne potcjenjujte dječju radoznalost za pirotehniku, ukažite im na moguće posljedice, najčešće ranjavanje", kaže se u saopštenju.

Bonus video: