Herceg Novi: Opredijeliti opštinski plac za gradnju stanova za najugroženije penzionere

Predsjednik Udruženja, Aleksandar Radulović je kazao da zato od Opštine traže da opredijeli lokaciju za izgradnju stanova i oslobađanje od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta
143 pregleda 0 komentar(a)
Stevan Katić, penzioneri HN, Foto: Opština Herceg Novi
Stevan Katić, penzioneri HN, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 30.11.2018. 17:59h

Blizu stotinu hercegnovskih penzionera ima neriješeno stambeno pitanje, od čega je tridesetak u "kritičnoj situaciji“.

Ovo se čulo na današnjem sastanku predsjednika Opštine Stevana Katića sa predstavnicima Udruženja penzionera Herceg Novi.

Predsjednik Udruženja, Aleksandar Radulović je kazao da zato od Opštine traže da opredijeli lokaciju za izgradnju stanova i oslobađanje od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

“Nakon usvajanja Prostorno-urbanističkog plana, koji predviđa zone za kolektivne stambene objekte, biće moguće odrediti lokaciju koja je planskom dokumentacijom predviđena za tu namjenu” , kazao je Katić. On je naglasio da su mogućnosti ograničene jer je u proteklom periodu preko 60 odsto opštinske zemlje upisano na državu, ali i da će lokalna uprava nastojati da “penzionerima osigura najbolje moguće rješenje”.

U Udruženja smaraju da bi formiranje narodne kuhinje bilo od ogromnog značaja za socijalno ugrožene kategorije, među kojima su i penzioneri. Na sastanku je saopšteno da bi toj ideji trebalo pristupiti sa ozbiljnom analizom i dobrim planom, i da je dogovoreno da se otome razgovara sa hercegnovskim Crvenim krstom, nevladinim sektorom i ostalim zainteresovanim udruženjima tokom naredne godine.

“Opština ima razumijevanja za probleme i potrebe penzinera i nastoji da im, u mjeri mogućeg, olakša svakodnevnicu, kazao je Katić. Ta pomoć ogleda se u projektu „Njega starih lica“, obezbjeđivanjem besplatnog prevoza za najugroženije penzionere, plaćanjem prostorija za rad Udruženja, te isplaćivanjem jednokratnih pomoći. Lokalna uprava će sa istom praksom nastaviti i ubuduće, te će nastojati da ove modele pomoći unaprijedi i proširi, čulo se na sastanku.

Bonus video: