Uručeni ugovori o donaciji u okviru treće faze kampanje Budi odgovoran

"Realizacija kampanje jasno je pokazala moć saradnje građana, akademske zajednice, međunarodnih partnera i državnih institucija u cilju stvaranja novih društvenih vrijednosti. Učešćem u ovom projektu građani su ne samo bili važan saveznik inspekcijskim službama, već su takođe omogućili da značajan novac bude preusmjeren iz sive zone u konkretne projekte od društvenog značaja"
0 komentar(a)
Budi odgovoran
Budi odgovoran
Ažurirano: 08.12.2015. 13:48h

Nosiocima projekata koji su tokom treće faze realizacije kampanje “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%” dobili najveći broj glasova građana, Bojana Bošković, generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta, Ministarstva finansija uručila je ugovore o donaciji u ukupnoj vrijednosti od 143.052,10 eura.

Projekti koji će, odlukom građana, biti finansirani novcem prikupljenim u toku kampanje „Budi odgovoran” su nabavka aparata za mehaničku ventilaciju (respiratora) za bebe, izgradnja i opremanje dijela Specijalne bolnice za psihijatriju „Dobrota“, Kotor, te opremanje Dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Bijelom Polju, Mojkovcu i Ulcinju.

"Realizacija kampanje jasno je pokazala moć saradnje građana, akademske zajednice, međunarodnih partnera i državnih institucija u cilju stvaranja novih društvenih vrijednosti. Učešćem u ovom projektu građani su ne samo bili važan saveznik inspekcijskim službama, već su takođe omogućili da značajan novac bude preusmjeren iz sive zone u konkretne projekte od društvenog značaja", kazala je Bošković.

Fiona Mekluni, stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnicaUNDP u Crnoj Gori je kazala da je "korišćenje savremene tehnologije otvorilo nove mogućnosti".

"Projektom je kreiran scenario gdje svi pobjeđuju, pružajući građanima mogućnost da izraze svoju zabrinutost, dok istovremeno javni sektor u realnom vremenu dobija informacije o raznim nepravilnostima. Svakodnevna ažuriranja putem internet stranice su stvorila kulturu transparentnosti i dvosmjerne komunikacije. Kao drugo, kampanja je dovela do promjene u stavu prema fiskalnoj disciplini i kreirala jedinstveni revolving fond za projekte od opšteg društvenog značaja, koji se puni zahvaljujući suzbijanju sive ekonomije,“ kazala je Mekluni.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Zoran Veljović je istakao značaj platforme, osvrćući se na brojne nagrade koje je projekat do sada dobio.

"Danas možemo sa ponosom da konstatujemo da smo zavrijedili sve nagrade i pohvale, koje smo dobili i van granica Crne Gore. Elektrotehnički fakultet je pokazao u kom pravcu treba da se kreće naučno-istaživačka djelatnost, a to je upravo društvena dobrobit".

Cilj kampanje je bio da omogući građanima da na jednostavan i brz način ukažu na neregularnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno, kršenja potrošačkih prava ili nepravilnosti na kupalištima i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom. Dio sredstava prikupljenih na ovaj način preusmjeren je na projekte od društvenog značaja, koje su predlagali i za njih glasali sami građani.

Od početka kampanje do sada izrečene su kazne u vrijednosti od preko 1.600.000 eura, od čega je preko 700.0000 eura preusmjereno na realizaciju 14 projekata od društvenog značaja: nabavka gastro i kolonoskopske opreme za Institut za bolesti djece; opremanje i uređenje Dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštinama Cetinje, Nikšić i Plav; uređenje parka na Ćemovskom polju; rekonstrukcija dijela Doma starih „Grabovac“ u Risnu; nabavka didaktičke opreme za državne vrtiće; očistimo Crnu Goru za sedam dana; uređenje i opremanje parka i igrališta za djecu u Nikšiću; osnivanje omladinskog centra u Podgorici; nabavka medicinske opreme za reanimaciju beba; nabavka opreme za zapošljavanje osoba sa invaliditetom; uređenje sportskih terena u Beranama, te tri projekta za koje su danas uručei ugovori o donacijama.

Građani uočene nepravilnosti mogu i dalje prijavljivati putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, vebsajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (19707) ili Uprave za inspekcijske poslove (080 555 555).

Kampanja “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva Ekonomija 0%” traje do 31. decembra 2015. godine, uz mogućnost nastavka, o čemu će odlučiti Vlada Crne Gore. Realizuje se u okviru projekta “Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije” koji sprovodi Ministarstvo finansija Crne Gore, Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Podgorici.

Bonus video: