Pozitivan primjer stvaranja uslova za bolji standard života

Kako je saopšteno iz Krivokapićevog kabineta, na sastanku je bilo riječi o aktuelnim pitanjima, izazovima, poteškoćama, kao i mogućim modelima rješavanja problema sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom
130 pregleda 0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, osobe sa invaliditetom, Foto: Skupstina.me
Ranko Krivokapić, osobe sa invaliditetom, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 07.12.2015. 17:41h

Skupština Crne Gore pozitivnim primjerom pokazuje inicijativu za stvaranje uslova za bolji standard života osoba sa invaliditetom, ocijenjeno je iz kabineta predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića.

Krivokapić se danas sastao sa predstavnicima Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju – „Naša inicijativa“, Saveza udruženja gluvih i nagluvih Crne Gore i Saveza civilnih invalida rata, Milisavom Koraćem, Danilom Popovićem, Darkom Mijuškovićem i Azrom Mučić.

Kako je saopšteno iz Krivokapićevog kabineta, na sastanku je bilo riječi o aktuelnim pitanjima, izazovima, poteškoćama, kao i mogućim modelima rješavanja problema sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom.

Sagovornici su ukazali na brojne predrasude sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, naročito prilikom zapošljavanja.

Krivokapić je poručio da očekuje dalji napredak na putu ka stvaranju boljih uslova za život osoba sa invaliditetom.

"Institucionalno poštovanje usvojenih zakona je obaveza svih, te se na taj način pokazuje da je poboljšavanje uslova za nesmetano funkcionisanje lica sa invaliditetom od prioritetnog značaja. Kada je riječ o Skupštini Crne Gore, ova institucija pozitivnim primjerom pokazuje inicijativu za stvaranje uslova za bolji standard života osoba sa invaliditetom“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je završena prva faza projekta kojim je u zgradi Skupštine izgrađena kosa platforma (lift), izgrađen je ulaz u Skupštinu za nesmetani pristup osoba sa invaliditetom, izgrađena je platforma za pristup osoba sa invaliditetom u plenarnu salu, a uslovi za nesmetano funkcionisanje ispunjeni su izgradnjom toaleta za osobe sa invaliditetom.

Skupština je, kako se navodi, svoj web portal prilagodila korišćenju osoba oštećenog sluha.

"Sagovornicu su istakli da je dosadašnja saradnja korektna i da je stvaranje boljih rezultata na doprinošenju kreiranja kvalitetnijeg položaja osoba sa inaliditetom moguć putem unaprijeđivanja zakonske regulative", kaže se u saopštenju.

U razgovoru sa predstavnicima saveza zaključeno je da bi se u narednom periodu trebalo raditi na poboljšanju zakonske regulative, a sagovornici su istakli da je skupštinska inicijativa i rad na unapređenju i olakšanju života osoba sa invaliditetom u konkretnim slučajevima veoma pozitivan.

Bonus video: