EPCG: TE nema presudan uticaj na kvalitet vazduha u Pljevljima

„Povodom povećanja zagađenosti vazduha u Pljevljima poslednjih dana, informišemo javnost da je tokom prethodnih deset dana mjerna stanica TE Pljevlja, bilježila u prosjeku emisiju čvrstih čestica od 10-15 mg/m3, što je znatno ispod dozvoljene vrijednosti od 50 mg/m3“, kaže se u saopštenju
4 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.12.2015. 15:55h

U Pljevljima je, tokom proteklih deset dana, zabilježena emisija PM 10 čestica u vrijednosti ispod dozvoljene, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i poručeno da Termoelektrana (TE) ne može imati presudan uticaj na kvalitet vazduha u tom gradu.

„Povodom povećanja zagađenosti vazduha u Pljevljima poslednjih dana, informišemo javnost da je tokom prethodnih deset dana mjerna stanica TE Pljevlja, bilježila u prosjeku emisiju čvrstih čestica od 10-15 mg/m3, što je znatno ispod dozvoljene vrijednosti od 50 mg/m3“, kaže se u saopštenju.

Ti podaci, kako je ocijenjeno, dovoljno govore o opravdanosti „pojedinih paušalnih ocjena o doprinosu Termoelektrane u ukupnom zagađenju vazduha u Pljevljima“.

Iz EPCG su podsjetili i da je Termoelektrana bila van pogona od 26. novembra naveče do 29. novembra ujutro, kao i od 2. decembra popodne do 4. decembra.

„U prilog smjeru u kome treba locirati glavni problem uzroka zagađenja grada PM 10 česticama, treba imati u vidu i činjenicu da u ljetnjem periodu skoro da i nema prekoračenja graničnih vrijednosti, a ljeti Termoelektrana radi istom snagom kao i u zimskom periodu, kada su prekoračenja evidentna“, navedeno je u saopštenju.

EPCG je, kako su kazali, finalnom rekonstrukcijom elektrofiltera u TE „Pljevlja“, u koji je uloženo oko 11 miliona eura, smanjila koncetraciju čestica u dimnim gasovima na svega 20-25 mg/m3, što je, dodaje se, znatno ispod EU standarda koji propisuju graničnu vrijednost od 50 mg/3.

„Lokacija TE „Pljevlja“ koja je od centra grada udaljena 2,5 kilometra, kao i visina dimnjaka (250 metara), takođe upućuju na zaključak da TE ne može imati presudan uticaj na kvalitet vazduha u gradu“, poručeno je iz EPCG.

Oni podsjećaju i da je uslov za gradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja toplotna centrala, koja je preduslov za toplifikaciju grada.

„Toplifikacijom grada znatno bi se smanjilo zagađenje vazduha iz preko pet hiljada individualnih ložišta i oko 40 kolektivnih ložišta koja su, kako istraživanja ukazuju, najveći zagadjivač centralnog dijela grada“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: