Pekinški univerzitet želi da uvede studije crnogorskog jezika

onferenciju organizuje sjedište Konfucijevih instituta, Hanban, a događaju prisustvuje 2,3 hiljade ljudi, predstavnika kineske vlade, rektora i predstavnika univerziteta i Konfucijevih instituta iz 134 zemlje
126 pregleda 8 komentar(a)
Milena Đukanović, Deng Rong, Radmila Vojvodić, Foto: UCG
Milena Đukanović, Deng Rong, Radmila Vojvodić, Foto: UCG
Ažurirano: 07.12.2015. 18:16h

Inicijativa Pekinškog univerziteta za strane jezike, da se na toj obrazovnoj ustanovi osnuju studije crnogorskog jezika, prava je potvrda interesovanja i spremnosti na saradnju, ocijenila je rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG), Radmila Vojvodić.

Kako je saopšteno iz Rektorata, Vojvodić i direktori Instituta Konfucije na UCG, Milena Đukanović i Deng Rong, učestvuju na desetoj svjetskoj konferenciji Konfucijevih instituta koja se održava u Šangaju.

Konferenciju organizuje sjedište Konfucijevih instituta, Hanban, a događaju prisustvuje 2,3 hiljade ljudi, predstavnika kineske vlade, rektora i predstavnika univerziteta i Konfucijevih instituta iz 134 zemlje.

Na danas održanom rektorskom forumu u okviru konferencije, Vojvodić je podsjetila je da je Institut Konfucije na UCG do sada organizovao brojne aktivnosti za približavanje kineske kulture i tradicije građanima Crne Gore, među kojima je kurs kineskog jezika koji pohađa oko 200 polaznika.

Ona je istakla dobru saradnju između dvije države i najavila nove zajedničke projekte koji će, kako je kazala, donijeti još veću vrijednost aktivnostima Instituta.

Vojvodić je ocijenila da saradnja sa Čangša univerzitetom nauke i tehnologije, kao i brojne inicijative za saradnju između obrazovnih i kulturnih institucija iz Kine i Crne Gore, garantuju uspostavljanje saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i istraživanja, kroz povećanu mobilnost studenata, nastavnika i naučnika.

„Vjerujemo da je prava potvrda interesovanja i spremnosti na saradnju i inicijativa Pekinškog univerziteta za strane jezike da na tom univerzitetu osnujemo studije crnogorskog jezika“, naglasila je Vojvodić.

Na konferenciji će, kako je saopšteno, biti riječi o planu razvoja Konfucijevih instituta u narednih pet godina, poboljšanju servisa, daljoj saradnji između kineskih i svjetskih univerziteta i promociji saradnje među kulturama.

Delegacija Crne Gore posjetiće i Čangša univerzitet nauke i tehnologije, u saradnji sa kojim je u februaru osnovan Institut Konfucije na UCG.

„Institut je do sada organizovao brojne kulturne aktivnosti, a 40 polaznika kursa kineskog jezika dobilo je međunarodno priznati HSK sertifikat“, naveli su iz Rektorata.

U svijetu je do danas osnovano 500 instituta Konfucije i hiljadu Konfucijevih učionica, a ukupni broj studenata uključenih u aktivnosti instituta dostigao je cifru od 1,9 miliona.

Bonus video: