Budi odgovoran: Preko 140.000 eura za projekte od opšteg značaja

Iz Ministarstva i UNDP-a su objasnili da je dio sredstava prikupljenih na taj način preusmjeren na projekte od društvenog značaja, koje su predlagali i za njih glasali građani
0 komentar(a)
beba, bebe, Foto: Shutterstock
beba, bebe, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.12.2015. 13:04h

Ugovori o donaciji biće sjutra dodijeljeni prvorangiranim projektima od opšteg društvenog značaja u okviru kampanje Budi odgovoran.

Iz Ministarstva finansija i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori saopšteno j da će ugovori o donaciji, ukupne vrijednosti 143,05 hiljada eura, biti uručeni nosiocima projekata koji su u dosadašnjem toku kampanje dobili najveći broj glasova građana, a to su nabavka aparata za mehaničku ventilaciju, odnosno respiratora za bebe, izgradnju i opremanje dijela Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota u Kotoru i opremanje dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Bijelom Polju, Mojkovcu i Ulcinju.

Vrijednost donacije za projekat nabavke aparata za mehaničku ventilaciju za bebe iznosi 48,69 hiljada eura, za izgradnju i opremanje dijela Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota 50 hiljada eura, a za opremanje dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Bijelom Polju, Mojkovcu i Ulcinju 44,36 hiljada eura.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i UNDP s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Cilj kampanje, koja se realizuje u okviru projekta pod nazivom Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije, bio je da omogući građanima da na jednostavan i brz način ukažu na neregularnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno, kršenja potrošačkih prava ili nepravilnosti na kupalištima i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Iz Ministarstva i UNDP-a su objasnili da je dio sredstava prikupljenih na taj način preusmjeren na projekte od društvenog značaja, koje su predlagali i za njih glasali građani.

Građani uočene nepravilnosti mogu i dalje prijavljivati putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, vebsajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: