Za infrastrukturu i vodosnabdijevanje Nikšić će izdvojiti skoro tri miliona eura

Naredne godine planirana je i rekonstrukcija zgrade Opštine
292 pregleda 3 komentar(a)
rekonstrukcija puta, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
rekonstrukcija puta, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.11.2018. 16:37h

Tokom naredne godine lokalna uprava Nikšića će u izgradnju infrastrukturnih objekata i poboljšanju vodosnabdijevanja iz budžeta izdvojiti 2,9 miliona eura. To je saopšteno na javnoj tribini organizovanoj povodom predstavljanja nacrta Programa uređenja prostora za 2019.godinu. Prema riječima Gorice Fatić, sekretarke Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, projekti koji će biti realizovani su vrijedni preko deset miliona eura, a lokalna uprava će preostala sredstva obezbijediti iz donacija, kredita i zainteresovanih korisnika prostora.

U toku naredne godine za uređenje gradskih kvartova biće utrošeno 365 hiljada, dok će za rekonstrukciju saobraćajnica biti izdvojeno 210 hiljada. Kada je u pitanju vodosnabdijevanje lokalna uprava namjerava da za tu svrhu izdvoji preko milion eura pa će, prema riječima glavnog opštinskog arhitekte, Nebojše Adžića, pored vodovoda u Dragovoljićima i Vraćenovićima, za koje se privodi kraju sekundarna mreža, početi radovi i na vodovodima u Bršnu, Pilatovcima, Lazu, Riječanima, Velimlju i Vilusima.

“Već je raspisan tender za izgradnju eksploatacionih bunara, izabran je izvođač radova i nadamo se, po svim tim pokazateljima, da ćemo obezbijediti dovoljno vode za ove krajeve koji su možda, kada je u pitanju nedostatak vode, i najugroženiji u nikšićkoj opštini”, kazao je Adžić.

Za uređenje korita rijeka Bistrice, Gračanice i Zete, predloženim programom, planirano je izdvajanje od 100 hiljada eura, a Adžić je kazao da će biti uređeni i zaštitni pojasi oko Bistrice i Gračanice.

“Da napravimo makar projekat za te rijeke čiji pojas, posebno rijeke Bistrice, može da bude atraktivan za šetačke zone, a kanalisanjem i kultivisanjem prostora oko Gračanice u nekom narednom periodu dobio bi se vrijedan industrijski prostor – nova biznis zona”, istakao je glavni opštinski arhitekta.

U dijelu komunalnog opremanja nastaviće se rekonstrukcija Doma revolucije, priveden je kraju projekat za rekonstrukciju Dvorca kralja Nikole, a planirana je i rekonstrukcija zapadne tribine gradskog stadiona. Ubrzo će početi radovi i na dugo najavljivanoj realizaciji projekta Doma za stare.

“Dobijene su sve potrebne saglasnosti i postoje svi zakonski okviri da se raspiše tender, što će biti urađeno ovih dana. Radi se o kompleksnom projektu pogotovo što su Razvojna banka Savjeta Evrope i njihovi standardi zahtjevni, tako da se maltene već dvije godine radi na projektnoj dokumentaciji”, kazao je Adžić.

Naredne godine planirana je i rekonstrukcija zgrade Opštine.

Bonus video: