Razaračem komanduje žena

U 20 godina dugoj mornaričkoj karijeri, Alisi Embros je ovo šesti brod, a prvi kojim komanduje
63 pregleda 24 komentar(a)
Alisa Embros
Alisa Embros
Ažurirano: 07.12.2015. 07:29h

Razarač Mornarice SAD „USS Gravely DDG 107“ ima nešto po čemu odudara od drugih razarača, pa i skoro svih drugih brodova, ne samo u floti SAD - ženskog zapovjednika!

“U Crnoj Gori ćemo boraviti nekoliko dana, tokom kojih ćemo sa kolegama iz Mornarice Crne Gore imati vježbe kontrole oštećenja, bording timova obje strane, a posjetićemo i vaš Mornarički operativni centar. Od posade „Džejson Danama“ čuli smo samo lijepe riječi o gostoprimstvu u Baru i Crnoj Gori i jedva čekamo da se u to i sami uvjerimo”, rekla je zapovjednica Alisa Embros novinarima koji su juče obišli brod.

U ovom trenutku, na prste ruke se mogu nabrojati žene koje su na ovoj funkciji u Mornarici SAD.

Inače, petinu od ukupno 325 članova posade razarača, čine žene.

“U Mornarici su od prije dvije godine žene i na podmornicama, ali samo onim najvećim, a zapovjednice su unazad pet-šest godina, do 1995, nisu mogle biti ukrcavane na borbene brodove”, istakla je Embros.

U 20 godina dugoj mornaričkoj karijeri, započetoj kroz rezervni sastav, ovo joj je šesti brod, a prvi kojim komanduje.

Završila je čuveni Karnegi Melon univerzitet stipendijom Mornarice, potom se aktivirala.

Embros dodaje da u Mornarici SAD polovina oficira ima završenu Pomorsku akademiju, a da druga polovina vojnopomorsko obrazovanje stiče kroz stalne kurseve i treninge.

“Imam slična iskustva kao i moje kolege oficiri muškarci, naše karijere se ne razlikuju”, dodala je Embros, majka troje djece mlađe od sedam godina.

Na komandnom mostu, novinari su mogli čuti da ovaj brod star pet godina spada u najmodernije u klasi, „svi ovi uređaji su tač skrin, pa su tako veoma pogodni za naše mlađe članove posade“.

Brod je dobio ime po američkom viceadmiralu Semjuelu Greveliju Džunioru, a matična luka mu je Norfolk u Virdžiniji.

Brod je juče uplovio u posjetu Luci Bar, u sklopu američko-crnogorske bilateralne saradnje u oblasti bezbjednosti. Ovaj višenamjenski brod, opremljen za borbu protiv ciljeva na moru, kopnu, u vazduhu i pod vodom, od 1988. do danas 57. je, od ukupno 62, u čuvenoj klasi “Erli Bark”.

Razarači ove klase do sada su više puta uplovljavali u Luku Bar. “Gonzales” decembra 2003, “Mičer” juna 2011, jula 2012. “Vinston Čerčil” , a marta ove godine „Džejson Danam”. Izgradnja i opremanje ovih razarača košta po 1,8 milijardi dolara.

Najstariji pilot ima 28 godina

Za izviđačke i borbene zadatke brod ima dva ukrcana helikoptera MH-60, na kojima leti šest pilota, od kojih u najstarije, sa 28 godina, spada poručnik Devin Splet.

Rodom iz Montane, na zavičaj ga je odmah asocirao planinski vijenac oko Bara.

“Godišnji nalet mi je u prosjeku oko 250 sati, i ja sam ušao u Mornaricu mimo Pomorske škole za avijatičare. Helikoptere koristimo za borbu protiv podmornica i površinskih ciljeva, traganje i spašavanje , spuštanje bording timova”, kazao je Splet „Vijestima“.

Bonus video: