Green Home za 22. decembar najavio protest zbog zagađenja u Pljevljima

U Green Home-u su ocijenili da je za Pljevljake uvređujuća izjava predsjednika pljevaljske opštine gdje navodi da udiše pljevaljski vazduh već 30 godina i da mu ništa ne fali
56 pregleda 4 komentar(a)
Pljevlja, vazduh, Foto: Screenshot
Pljevlja, vazduh, Foto: Screenshot
Ažurirano: 06.12.2015. 13:44h

Nevladina organizacija Green Home najavila je građanski protest u Pljevljima 22. decembra i pozvala sve nezadovoljne građane kvalitetom vazduha i životne sredine u ovom gradu, kao i odnosom nadležnih organa prema njima i njihovom zdravlju, da dođu na gradski trg gdje će se skup i održati.

Na ovom skupu će, kako su naveli, još jednom će skrenuti pažnju na ekološku katastrofu i pozvati čelnike nadležnih instutucija iz oblasti životne sredine da podnesu ostavke.

Ispod ove otrovne magle žive građani Crne Gore >>>

Oni su osudili "suvisla opravdanja i isprazne odgovore nadležnih institucija vezanih za posljednja prekoračenja zagađenosti u Pljevljima.

???

Posted by Веселин Драгаш on субота 5. децембар 2015.

"To da li je automatska mjerna stanica u Skerlićevoj ulici bila ispravna ili ne, za čiju se neispravnost iz Agencije za zaštitu zivotne sredine hvataju „kao pijan plota“ i dalje ne mijenja cinjenicu da je zdravlje građana Pljevalja ozbiljno i kontinuirano ugroženo, te da je zagađenje iznad svih dozvoljenih vrijednosti. Niko od njih ne razmatra i radi posvećeno na rješavanju prepunih čekaonica asmatičara i teških bolesnika u pljevaljskoj bolnici, sakrivajući tako jedino „neispravnost“ svojih moralnih i zakonskih obaveza da na vrijeme obavijeste i upozore na opasnost od, u svakom slučaju, enormnog povećanja štetnih čestica u vazduhu Pljevalja", navode iz Gree Home-a.

Navode i da je direktor Agencije za zaštitu zivotne sredine očigledno „korisno zaboravio“ na saopštenje EPCG od 29. jula ove godine, koje govori o redovnom radu termoelektrane, istim kapacitetom kao i zimi. Tada je, prema rezultatima mjerne stanice u Skerlicevoj ulici, tokom jula i prvih petnaest dana avgusta, od ukupno 45 dana, registrovano cak 27 dana koncentracija PM10 čestica iznad srednje dozvoljene vrijednosti.

"Navedeno se dešavalo u vrijeme kada individulna ložišta, koje sve nadležne institucije okrivljuju za loš kvalitet vazduha u Pljevljima, nijesu bila u upotrebi, što govori u prilog neistinitosti tvrdnje da su individualna lozišta ta koja najviše uticu na katastrofalni kvalitet vazduha Pljevalja. A dok nadležni ne zasuku rukave, običnim građanima čini se, jedino ostaje da manipulisanje sa mjernim rezultatima, glavnim krivcem zagađenja Pljevalja i vrijeđanje zdravog razuma prećutno istrpe, čekajući svoj red u pljevaljskoj bolnici i na konačno ublažavanje teškog stanja pljevaljskog vazduha", piše u saopštenju.

Takođe su ocijenili da je za Pljevljake uvređujuća izjava predsjednika pljevaljske opštine gdje navodi da udiše pljevaljski vazduh već 30 godina i da mu ništa ne fali, pritom „samo“ sakrivši činjenicu da godinama nije bio žitelj Pljevalja već Podgorice.

"Takođe kvalifikacija po kojoj NVO treba da „zasuču rukave i ostave se pera“ govori samo o dubokom nerazumijevanju uloge NVO kao i sopstvene uloge sistemu, zaboravljajući da novac poreskih obveznika je opredijeljen da bi lokalna samouprava i nacionalne institucije radile svoj posao, u ovom slučaju na implementaciji Plana kvaliteta vazduha za opštinu Pljevlja iz 2013. godine, iz kojeg nijedna mjera nije realizovana, a stanje u Pljevljima je uveliko pogoršano", zaključuje se.

Bonus video: