UCG: Za budući model studiranja optimalnije je rješenje tri plus dvije godine

Predsjednik Upravnog odbora UCG, Duško Bjelica, rekao je da u najbližem okruženju u državama nastalim sa prostora bivše Jugoslavije, nastavu u osnovnim i srednjim školama ne mogu izvoditi osobe koje nemaju završene studije u trajanju od najmanje pet godina
92 pregleda 10 komentar(a)
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Duško Bjelica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.12.2015. 15:06h

Na Univerzitetu Crne Gore (UCG) uveliko se sprovode pripreme za što kvalitetniju reformu po svim univerzitetskim jedinicama, a za budući model studiranja optimalnije je rješenje tri plus dvije godine studija, saopšteno je iz te obrazovne i naučne institucije.

Navodi se da će UCG, nakon izvršene reakreditacije 2017.godine, biti mnogo konkurentniji.

Iz UCG podsjetili su da su prije godinu započete temeljne pripreme u vezi sa reakreditacijom te visokoškolske obrazovne i naučne institucije.

UCG će biti evoluiran od strane međunarodne reakreditacione komisije u 2017. godini.

“To je prilika da se primijene nova iskustva. Iz Rektorata UCG tim povodom uveliko se sprovode pripreme za što kvalitetniju reformu po svim univerzitetskim jedinicama, a reklo bi se da trenutno u razmišljanjima i prijedlozima samih fakulteta dominiraju dva modela oko načina buduceg studiranja”, kaže se u saopštenju.

Kako je pojašnjeno, to su 3+2 i 4+1, ”s tim da je ovaj prvi optimalniji”.

Predsjednik Upravnog odbora UCG, Duško Bjelica, rekao je da u najbližem okruženju u državama nastalim sa prostora bivše Jugoslavije, nastavu u osnovnim i srednjim školama ne mogu izvoditi osobe koje nemaju završene studije u trajanju od najmanje pet godina.

On je ukazao da je u Srbiji po zakonu jasno da u školi ne mogu predavati svršeni studenti bez stepena mastera, odnosno nakon pet godina studiranja.

“U Hrvatskoj postoji samo intergrisani program koji je na primjer za nastavnike fizičkog vaspitanja, kao i za sve koji se bave pedagoškim procesom od pet godina, što znači da ni ne postoji opcije da nastavu izvodi bilo ko, ko ima manje od završenog stepena mastera”, rekao je Bjelica.

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovini, samo u nekim izuzetno manje prohodnim školama može predavati lice sa završene četiri godine fakulteta, ali to nije slučaj u tamošnjim gimnazijama.

“Pored Hrvatske slično je i u Sloveniji. Tamo je nastavni program tri godine osnovne studije- bečelor i plus dva godine ujedno je master, što znači da opet nemamo opciju da sa četiri završene godine fakulteta bilo ko može da se angažuje u nastavi u osnovnim i srednjim školama”, dodao je Bjelica.

On je naveo da su na UCG svjensi da su promjene neophodne.

“Želimo da iznađemo najbolje rjesenje, nećemo žuriti sa zaključima, a rektorka profesor Vojvodić sa svojim timom u susret reformama ima zacrtan cijeli set mjera i studiozan program sa željom da angažuje najbolje eksperte iz svih oblasti sa bogatim iskustvom i znanjem sa prestiznih univerziteta iz inostranstava. I na tome već predano radi”, saopštio je Bjelica.

Na UCG vjeruju da će taj trud dati i očekivane rezultate.

“Naravno, o svemu navedenom će se odluke donositi u tijesnoj saradnji sa Vladom i resornim ministarstvom koa nasim osnivacima” zaključio je Bjelica.

Bonus video: