Objavljena maršruta trećeg Montenegro Prajda

Kalezić je dodao da su se pri donošenju odluke o odabiru nove maršrute Montenegro Prajda, vodili jednim od glavnih bezbjednosnih zahtjeva Uprave policije Crne Gore koji se odnosi na to da Povorka ne prolazi pored velikog broja stambenih zgrada koje zahtijevaju značajno komplikovane mjere obezbjeđenja
0 komentar(a)
Treći prajd
Treći prajd
Ažurirano: 06.12.2015. 18:29h

Nedjelju dana uoči održavanja, Kvir Montenegro i Organizacioni odbor treće Povorke ponosa LGBTIQ osoba “Montenegro Prajd” objavili su danas zatraženu maršrutu ovog centralnog godišnjeg događaja koji podiže vidljivost LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori, kazao je predsjednik "kvir Montenegra" Danijel Kalezić.

On je dodao da je ova maršruta zatražena na sastanku sa predstavnicima Uprave policije Crne Gore koji je održan prošle nedjelje.

"Tačka ulaska na lokaciju održavanja Povorke biće ista kao i tokom prethodne dvije godine i nalaziće se neposredno pored hotela “M Nikić” u ulici Kralja Nikole. Ova lokacija već se pokazala kao bezbjedna u praksi i Organizacioni odbor odabirom iste lokacije želi da olakša Upravi policije Crne Gore obezbjeđenje učesnika/ca Povorke pri samom ulasku na lokaciju. Sama Povorka planirano je da krene od zgrade Skupštine Crne Gore, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, nakon čega će skrenuti desno u ulicu Stanka Dragojevića i proći pored Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, zgrade Vlade Crne Gore i Crnogorskog narodnog pozorišta, nakon čega će skrenuti u Bokešku ulicu, nastaviti Njegoševom ulicom pored spomenika Marku Miljanovu i zgrade Opštine Podgorica. Mirna šetnja će biti završena na Trgu Republike, između zgrade biblioteke “Radosav Ljumović” i buduće zgrade Opštine", kazao je Kalezić.

Kalezić je dodao da su se pri donošenju odluke o odabiru nove maršrute Montenegro Prajda, vodili jednim od glavnih bezbjednosnih zahtjeva Uprave policije Crne Gore koji se odnosi na to da Povorka ne prolazi pored velikog broja stambenih zgrada koje zahtijevaju značajno komplikovane mjere obezbjeđenja.

"U skladu sa tim, odabrana je maršruta koja prolazi pored samo jedne dvospratne stambene zgrade. Na osnovu obavljenih konsultacija sa predstavnicima nadležnih institucija neposredno nakon odluke Organizacionog odbora da pomjeri Povorku za decembar ove godine, vjerujemo da ne postoji ni jedan opravdan razlog da ova zahtijevana maršruta Povorke ne bude prihvaćena. Ovo dodatno iz razloga što su nadležne institucije već dva puta osigurale bezbjednost učesnicima Povorke, posebno 2014. godine kada je Povorka održana bez incidenata što je pokazalo kapacitete države za profesionalno obezbjeđenje Povorke ali i povećanje tolerancije među građanima Glavnog grada, rekao je Kalezić.

On je dodao da su uz sve ovo, nadležne institucije bile zvanično upoznate sa namjerom Kvir Montenegra o održavanju Povorke još od juna ove godine, dok je Povorka koja će biti održana u nedjelju 13. decembra zvanično zakazana 25. oktobra ove godine.

"Dodatno, Predstavnici Uprave policije Crne Gore su o 13. decembru kako mogućem i najizvjesnijem datumu održavanja Povorke informisani još početkom oktobra ove godine. Organizacioni odbor trećeg Montenegro Prajda vjeruje da će profesionalnim postupanjem nadležnih institucija i obezbjeđivanjem uslova za uspješno održavanje Montenegro Prajda, država Crna Gora pokazati punu posvećenost ljudskim pravima LGBTIQ osoba i otkloniti sve snažnije sumnje da je posvećenost države našim ljudskim pravima samo na deklarativnom i nivou korištenja u cilju ostvarivanja poena na dnevno-političkom nivou", zaključio je Kalezić.

Bonus video: