Budva: Iako ruže bedeme, Rašidovi ukrasi možda na zidinama dočekaju i 2016.

Iluminacija, u obliku dvostrukog niza svijetlećih cijevi, dužine 250 metara, postavljena je uoči prošle Nove godine. Zbog forme svijetlećih elemenata, ukras nosi simboličan naziv DNK
21 komentar(a)
Karim Rašid
Karim Rašid
Ažurirano: 05.12.2015. 14:51h

Uprava za zaštitu kulturnih dobara naložila je Opštini Budva da u roku od 30 dana sa starogradskih bedema ukloni iluminaciju, rad dizajnera Karima Rašida.

Rješenje je juče dostavljeno Opštini, uz ocjenu da su iluminacijom devastirane zidine - spomenik kulture.

Direktorka Uprave Anastasija Miranović potvrdila je “Vijestima” da je inspektor donio rješenje o uklanjanju.

Iz Opštine su najavili da će ponovo podnijeti žalbu na rješenje Uprave.

U više navrata iz Opštine su isticali da DNK ni na koji način nije uništio bedeme, nakon što su iz MZ Stari grad saopštili da bi u svakoj uređenoj državi neko morao da snosi odgovornost zbog uništavanja spomenika kulture.

Iluminacija, u obliku dvostrukog niza svijetlećih cijevi, dužine 250 metara, postavljena je uoči prošle Nove godine. Zbog forme svijetlećih elemenata, ukras nosi simboličan naziv DNK.

Do problema je došlo jer je iluminacija postvaljena na metalnim držačima dužine od 1,4 metara, koji su učvršćeni šrafovima u kamene zidine stare više vjekova.

To je izazvalo revolt među Starograđanima, koji su podnijeli i krivičnu prijavu protiv nadležnih koji su realizovali projekat.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara tada je donijela rješenje o uklanju iluminacije, jer prethodno nijesu izdati konzervatorski uslovi. Nakon žalbe Opštine, Ministarstvo kulture odbacuje rješenje Uprave i nalaže da se uradi projekat konzervacije zidina u roku od pola godine.

Bonus video: