Prvi rođendan "Volontera CG": Podijelili preko 15.000 eura u hrani

Marina Došen, programska službenica u “VolonterimaCrne Gore”, podsjetila je da ta organizacija pored primarnih aktivnosti, sprovodi i ekološke akcije
127 pregleda 0 komentar(a)
volonteri, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
volonteri, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.12.2015. 11:41h

Prošle godine, na Međunarodni dan volonterizma, Udruženje “Volonteri Crne Gore” otvorili su volonterski socijalni servis, prvi takvog tipa u Crnoj Gori, koji je imao za cilj da se kroz razne donacije u vidu hrane i osnovnih namirnica za život obezbijedi normalna egzistencija najugroženijim porodicama u opštini Nikšić. Proslavljajući prvi rođendan pomenutog servisa rezultati organizacije koja postoji dvije godine su više nego za pohvalu.

“Za period od godinu dana naše Udruženje je podijelilo više od 15.000 eura u hrani i odradilo više od 30 velikih aktivnosti. U našoj bazi podataka postoji 70 porodica ili preko 400 korisnika ovog projekta“, kazao je Mirko Pavićević i zahvalio se svima koji su im pomogli da pomenute porodice dobiju najosnovnije životne namirnice.

Namjera im je bila da u gradu pod Trebjesom, od sopstvenih sredstava, pokrenu rad mini narodne kuhinje, koja bi za početak pripremala 500 obroka nedeljno i dostavljala ih na kućnu adresu.

„Zbog nedostatka podrške taj projekat nije realizovan. Jedino od koga smo dobili neke pozitivne informacije jeste Centar za socijalni rad. Lokalna samouprava je kazala da joj trebaju garancije koje smo mi imali ali su nas na kraju jednostavno odbili, dok resorno ministarstvo i dan-danas ne odgovara na naše dopise“, kazao je Pavićević.

Problem pomenutom Udruženju predstavlja i to što nemaju prostorije za rad i za sada koriste prostor u Institu crne metalurgije koji im je, kako su istakli, direktor Miraš Đurović besplatno ustupio zbog čega su mu zahvalni.

“Volonter nije luksuz, već potreba i on mora da postoji. Zato bih pozvao sve mlade sugrađane da dođu kod nas i da zajedno utičemo na bolji društveni standard u opštini Nikšić, a mi ćemo, pa makar sa ulice realizovati naše aktivnosti i raditi ono što nas zaista ispunjava”, poručio je Pavićević.

Marina Došen, programska službenica u “VolonterimaCrne Gore”, podsjetila je da ta organizacija pored primarnih aktivnosti koje se tiču pomoći socijalno-ugroženim porodicama, sprovodi i ekološke akcije, kako zajedno, tako i u saradnji sa drugim organizacijama. Istakla je dobru saradnju sa nikšićkim Centrom za socijalni rad koji im pruža adekvatne informacije kako bi locirali osobe kojima je potrebna pomoć.

„Istakla bih aktivnosti koje smo sprovodili i sprovodimo u Dnevnom boravku za stare u Nikšiću, a ogledaju se kroz održavanje radionica i organizovanje izleta, kao i aktivnosti koje smo imali u Dnevnom boravku za djecu s posebnim potrebama“, kazala je Došen.

Organizacija, čiji su ključni donatori Fond za aktivno građanstvo i Fondacija „Ćano Koprivica“, broji 40 aktivnih i 30 pasivnih članova, koji zbog obaveza učestvuju u nekim aktivnostima.

„Radimo sa svim zainteresovanim ljudima, ali i privrednim subjektima, koji su spremni da volontiraju i daju doprinos u akcijama humanitarnog karaktera. Posebno akcentujemo ciljnu grupu od 15 do 29 godina“, kazala je Došen i pozvala sve sugrađane kojima je potrebna pomoć da im se obrate.

Bonus video: