Željeznički prevoz: Voz bez kočnica ne izlazi na šine

“Bezbjednost putnika i osoblja na našim voznim sredstvima ni u jednom trenutku i ni na koji način nije bila ugrožena...”
126 pregleda 1 komentar(a)
voz, ŽPCG, Foto: Anto Baković
voz, ŽPCG, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 04.12.2015. 19:14h

Menadžment Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG), na čelu sa Milojicom Zindovićem, tvrdi da bezbjednost putnika u njihovim vozovima ni na koji način nije ugrožena.

Reagujući na ranije navode inžinjera Milisava Dragojevića da vozovi saobraćaju sa neispravnim kočnicama, saopštili da “ voz mora imati ispravne kočnice da bi bio uključen u redovan saobraćaj”.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Menadžment ŽPCG ističe da bezbjednost putnika i osoblja na našim voznim sredstvima ni u jednom trenutku i ni na koji način nije bila ugrožena.

Voz 412/416-041/042 saobraća sa ispravnim kočnicama. Voz mora imati ispravne kočnice da bi bio uključen u redovan saobraćaj.

Ako se isključi jedno obrtno postolje, ostala motorna obrtna postolja koče etektrodinamički, a to ne učestvuje u elektrodinamičkom kočenju. Tada se na njemu uvodi pneumatsko kočenje, kako bi kočenje bilo očuvano i ne bi bilo umanjeno ni na koji način, isključena su samo dva vučna motora od 8, što značajno ne utiče na potrebnu snagu za vuču, o čemu odluku donose iskusni diplomirani inženjeri u oblasti održavanja.

Svi ostali sistemi kočenja (električno upravljanje pneumatskim kočenjem, pneumatsko upravljanje pneumatskim kočenjem, brzo kočenje, elektrodinamičko kočenje, direktni kočnik) ostaju u punoj funkciji na tom postolju.

Dakle kočioni sistem nije bio isključen.

Voz je pušten u saobraćaj nakon provjera, probne vožnje i uz obrazloženje Sektora za tehničke poslove.

Nije tačno i zlonamjerna je priča da je voz krenuo sam nizbrdo, što iz vašeg dnevnog lista nije prethodno provjereno, već je objavljeno površno. Mašinovođa je u toku vožnje otkrio da je dvanaesta pozicija, od ukupno 21 koliko je na raspolaganje za kočenje ostala bez napona, a na raspolaganju su mu bile svih ostalih 20 pozicija koje je mogao koristiti za vožnju i bez bilo kakvih problema je upravljao vozom.

Ništa od navedenog nije uticalo na bezbjednost.

Elektromotorni voz , kao složen tehnički sistem, projektovan je i urađen sa planiranim stepenom sigurnosti. Sve kvarove i opravke prate iskusni diplomirani inženjeri sa radnim iskustvom od preko 30 godina.

Navodi Milisava Dragojevića su zlonamjerni i proizvod su njegovog obračuna sa firmom u kojoj je proveo radni vijek, iz koje je bio otpušten kao tehnološki višak uz otpremninu od 12.266 eura i nezakonito ponovo primljen u isto AD poslije tri godine (vraćen je po zahtjevu inspekcije rada zbog administrativne greške, jer zakon jasno kaže da se lice koje je uzelo otpremninu ne može zaposliti u državnoj firmi prije proteka vremena od 5 godina), te nije ostvario nerealne ambicije da sa petim stepenom stručne spreme bude pomoćnik izvršnog direktora, pa ni rukovodilac grupi mašinovođa u Baru koji su to sami odbili. Njegov stepen stručne spreme i skromno poznavanje materije o kojoj on vama uporno piše, što je svaki put demantovano, čine ga nekompetentnim po bilo kojem segmentu ovih pitanja”.

Bonus video: