Pejović: Vlada obezbijedila 30.000 eura interventne pomoći Pljevljima

Ona je navela da su, iako se iz civilnog sektora mogu konstantno čuti poruke koje se odnose na sprovođenje principa odgovornosti, prepoznat kroz institut “zagađivač plaća“, svi stručni elaborati pokazali su da su upravo individualna ložišta jedan od ključnih zagađivača u opštini Pljevlja
0 komentar(a)
Daliborka Pejović, Foto: Luka Zeković
Daliborka Pejović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.12.2015. 18:17h

Državna sekretarka za životnu sredinu Daliborka Pejović kazala je da je Vlada obezbijedila 30.000 eura interventne pomoći Opštini Pljevlja, koja bi 9. decembra trebalo da otvori ponudu za nove izvore grijanja.

Pored toga, kako je navela, Vlada je opredijelila i pola miliona eura za nabavku novih izvora grijanja za građane Pljevalja, a kod fondova EU tražila sredstva za dugoročno rješavanje problema.

"Povodom ozbiljne situacije u opštini Pljevlja, naglašavam da je urađeno sve na što su se nadležne institucije obavezale shodno Zaključcima nadležnog Odbora Skupštine Crne Gore, uz očekivanje da će se ubrzo završiti važna analiza vezana za uticaj zagađenja vazduha na zdravlje ljudi i stanje životne sredine u Pljevljima od Instituta za javno zdravlje, a sa kojim ćemo upoznati crnogorsku javnost. Taj dokument će biti jedan od osnova za dalje sprovođenje aktivnosti, odnosno, preduzimanja mjera prema svim izvorima zagađenja u Pljevljima, cijeneći doprinos do sada registrovanih zagađivača",kazala je Pejović.

Ona je navela da su, iako se iz civilnog sektora mogu konstantno čuti poruke koje se odnose na sprovođenje principa odgovornosti, prepoznat kroz institut “zagađivač plaća“, svi stručni elaborati pokazali su da su upravo individualna ložišta jedan od ključnih zagađivača u opštini Pljevlja.

"Moramo poštovati zakonska rješenja u kontekstu komentarisanja podatka sa mjernih stanica koje isključivo pripada Agenciji za zaštitu životne sredine, uzimajući u obzir činjenicu da ta institucija, kao ni Ministarstvo održivog razvoja i turizma, nijesu sakrili nijedan relevantan podatak koji se tiče rada i podataka toga sistema. U prilog tome govori i činjenica da smo u skoro svakoj prilici odgovorno i tačno informisali građ o svim aktivnostima koje se preduzimaju, uključujući i konsultativne sastanke sa ministrom zdravlja u Vladi Crne Gore", kazala je Pejović.

Ona je podsjetila da, kada je u pitanju poštovanje Zakona o javnim nabavkama, dva raspisana tendera za nabavku briketa i peleta nijesu uspjela iz formalnih razloga tj, zbog činjenice da se na prvom nije pojavila ni jedna ponuda, a da je na drugom prispjela jedna ali neispravna.

"Zato treba da vjerujemo da će 9. decembra biti poznat i izabran ponuđač koji će obezbijediti ispunjenje najvažnije kratkoročne obaveze koju smo planirali shodno preporukama koje su predložili profesori sa Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.Smatram odgovornim napomenuti da u situacijama kada se dešavaju kvarovi na mjernim instrumentimam treba sačekati zvanične odgovore nadležnih institucija, a ne dozvoliti manipulacije ili neznavena tumačenja. U prilog tome govori i zvanična potvrda Agencije da podac sa kojima se javnost upoznavala neće biti trtetirani kao validni", kazala je Pejović.

Bonus video: