SNP: Očekujemo od Vlade da od janura počne da isplaćuje naknade za majke sa troje i više djece

Šef Kluba poslanika SNP-a, Aleksandar Damjanović, podsjetio je da se ta partija izborila da se majkama sa troje i više djece omogući da ostvare pravo na doživotnu mjesečnu nadoknadu
55 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.12.2015. 15:48h

Socijalistička narodna partija (SNP) očekuje da će Vlada u decembru završiti obaveze kako bi naknada majkama sa troje i više djece počela da se isplaćuje u januaru naredne godine, saopšteno je iz te stranke.

Podgorički Odbor žena SNP održao je sastanak na kojem je razgovarano o aktuelnoj političko-ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, kao i budućoj primjeni zakona koji omogućava majkama sa troje i više djece primanje doživotne nadoknade.

Šef Kluba poslanika SNP-a, Aleksandar Damjanović, podsjetio je da se ta partija izborila da se majkama sa troje i više djece omogući da ostvare pravo na doživotnu mjesečnu nadoknadu.

On je, kako se navodi u saopštenju, naglasio da je to doprinos stvaranju države socijalne pravde, koja ne treba da postoji samo na papiru.

Damjanović je podsjetio da se Zakonom omogućava da zaposlene majke sa troje i više djece, koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža, primaju od januara doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo.

„Za isplatu naknada, predlogom Budžeta za narednu godinu izdvojeno je oko 12 miliona eura, s obzirom da primjena Zakona počinje 1. januara 2016. godine“, kazao je Damjenović.

On je dodao da će, shodno zakonskom rješenju, i majke sa troje i više djece koje imaju 15 i više godina staža na Zavodu za zapošljavanje, moći da ostvare pravo na naknadu od 40 odsto prosječne neto zarade.

„Istim zakonom propisano je da jedan od roditelja-njegovatelja koji njeguje i brine o djetetu sa posebnim potrebama - korisniku lične invalidnine, nezavisno od radnog i penzijskog statusa, ima pravo na novčanu naknadu od 193 eura mjesečno“, precizirao je Damjanović.

On je ukazao da Vlada, odnosno resorno ministarstvo, kasni sa pripremom podzakonskih akata, i da očekuje da se tokom decembra završi obaveza Vlade i stvore svi neophodni uslovi kako bi se naknada počela isplaćivati svima koji ostvare to pravo već u januaru naredne godine.

Predsjednica Odbora žena Radmila Čagorović je istakla da je veoma zadovoljna što je SNP uspjela da se izbori za jedan takav zakon.

To, kako je navela, dovoljno govori o tome koliko SNP "misli i čini za osjetljiviji dio društva".

Bonus video: