PITANJE ZAPOŠLJAVANJA

Pozitivna: Riješeti problem visokoškolaca sa invaliditetom

“Forum žena Pozitivne Crne Gore upućuje zahtjev nadležnim institucijama da nađu način kako bi osobe sa invaliditetom koje su na Zavodu za zapošljavanje sa VSS, ostvarile pravo na rad a time se konačno i primijenio usvojeni Zakon.”, poručila je Martinović
92 pregleda 8 komentar(a)
Pozitivna, Zorica Martinović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Pozitivna, Zorica Martinović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 03.12.2015. 13:01h

Forum žena Pozitivne Crne Gore zatražio je od nadležnih da nađu rješenje da visokoškolci sa invaliditetom koji su na Zavodu za zapošljavanje, ostvare pravo na rad.

Predsjednica organizacije žena Pozitivne Zorica Martinović, rekla je da ta stranka nije zadovoljna implementacijom Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

“Forum žena Pozitivne Crne Gore upućuje zahtjev nadležnim institucijama da nađu način kako bi osobe sa invaliditetom koje su na Zavodu za zapošljavanje sa VSS, ostvarile pravo na rad a time se konačno i primijenio usvojeni Zakon.”, poručila je Martinović na konferenciji za novinare ispred zgrade Vlade povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Članica Glavnog odbora Zagorka Pavićević, istakla je da je i pored toga što je Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom ocijenjen kao najbolji u regionu, jos nije zaživio u Crnoj Gori.

“Usvojen je i Zakon o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom, a diskriminacija i dalje postoji. Zato je suštinsko pitanje ko onemogućava primijenu zakona koji su usvojeni i kada će početi da se primjenjuje zakon koji ce konačno omogućiti osobama sa invaliditetom da ostvare pravo na rad”, naglasila je Pavićević.

Predstavnice Foruma žena istakle su da je zapošljavanje osoba sa invaliditetom najveći problem ali ne i jedini jer se na isti način, kako su naglasile, postupa kad je u pitanju obrazovanje, pristupačnost institucijama i objektima.

Martinović je kazala da se Pozitivna zalaže za stvaranje inkluzivnog i društva jednakih šansi.

“Jasno nam je da nema integracije u EU bez inkluzije a stepen demokratije jednog društva mjeri se prema osjetljivim društvenim grupama. A odnosom prema osobama sa invaliditetom ne bismo dobili prelaznu ocjenu.”, zaključila je Martinović.

Nakon konferencij, zahtjevi su upućeni premijeru Milu Đukanoviću, predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, ministarstvima rada i socijalnog staranja i ljudskih i manjinskih prava.

Preporučujemo za Vas