Nikšićki ekolozi traže da se predio Blaca i Studenačkih glavica zaštiti

Nikšićki ekolozi smatraju da bi se proglašenjem Studenačkih glavica i Blaca zaštićenim područjem pomenuti lokalitet lakše zaštitio od devastacije i izvjesnije sačuvao za buduće generacije
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2015. 09:04h

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) počelo je sa prikupljanjem potpisa građana da se predio Blaca i Studenačkih glavica stavi pod zaštitu u kategoriji "Predio izuzetnih odlika". Planiraju da početkom februara održe sastanak sa lokalnom upravom na kojem bi prezetovali pomenutu inicijativu i predali potpise.

DMEN je nedavno zvanično otvorio eko parka Blace, a izgradnja parka realizovana je u okviru projekta koji je finansijski podržan od Pivare na konkursu za nevladine organizacije.

"Uzvišenje Studenačke glavice se nalazi u centralnom dijelu Nikšićkog polja i zauzimaju površinu od 270 hektara. Izdvaja se lokalitet Blace, kao tipično malo kraško polje sa izvorima i ponorima. Studenačke glavice karakteriše veliko bogastvo raznovrsne flore i faune uz prisustvo endemičnih vrsta. Ovaj lokalitet nije dovoljno istražen i izučen i potrebno je i u tom smjeru uraditi aktivnosti", ističe predsjednik DMEN-a Miodrag Karadžić.

Zainteresovani građani peticiju mogu potpisati svakog radnog dana u kancelariju DMEN-a koja se nalazi na Bulevaru "Vuka Mićunovića".

"Koliko je atraktivna i specifičana ova lokacija najbolje govori činjenica o sve većoj posjeti eko parku Blace. U okviru projekta upjeli smo da od zapuštene lokacije gdje gotovo niko godinama nije dolazio, prvenstveno uz sređivanje terena i postavljanje osmišljenog mobilijara, privučemo veliki broj ljubitelja prirode ne samo iz Nikšića nego i šire", podsjetio je Karadžić.

Nikšićki ekolozi smatraju da bi se proglašenjem Studenačkih glavica i Blaca zaštićenim područjem pomenuti lokalitet lakše zaštitio od devastacije i izvjesnije sačuvao za buduće generacije.

Galerija

Bonus video: