Baković će provjeriti da li država diskriminiše privatne apotekare

Iz Udruženja tvrde da su stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na državni “Montefarm”, zbog čega će štetu trpjeti i građani
1 komentar(a)
šućko baković, Foto: Boris Pejović
šućko baković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.12.2015. 19:04h

Ombudsman Šućko Baković razmotriće pritužbu koju su podnijeli iz Udruženja privatnih apotekara, zbog odluke Fonda za zdravstveno osiguranje da sa njima raskine ugovore o izdavanju ljekova na recept.

“Već sjutra ćemo započeti postupak provjere navoda iz pritužbe i utvrđivanje činjenica, a potom i dati svoje mišljenje“, kazao je Baković juče “Vijestima“.

Iz Udruženja tvrde da su stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na državni “Montefarm”, zbog čega će štetu trpjeti i građani.

“Posrijedi je nelojalna konkurencija, protivustavno i antievropsko favorizovanje jednog tipa svojine, što jeste protivpravni izum koji još i krši slobodu izbora i prava osiguranika“, piše, između ostalog, u pritužbi.

Navode i da je “došlo do zloupotrebe dominantnog položaja, čime je privatni apotekarski sistem doveden u najnepovoljniji mogući položaj“. U pritužbi naglašavaju da je došlo do “povrede prava građana u ostvarivanju zdravstvene zaštite“, jer im je onemogućen slobodan izbor prilikom podizanja lijeka na recept.

“Nema i ne može postojati opravdanje da ni nakon skoro dvije decenije postojanja privatnih apoteka, one nisu u svakom pogledu zakonomjerno i pravno civilizacijski izjednačene sa državnim, jednako kao što su po Ustavu svi oblici svojine izjednačeni, kako po obligatnim propisima EU i po suprematnom konvencijskom pravu mora biti i biće...”.

Bonus video: