Redford: Dužnost policije je da postupa u skladu sa strogim moralnim i etičkim vrijednostima

On je rekao da se integritet pripadnika policije ne smije razlikovati od drugih građana, i da je podudaran sa integritetom ostalih javnih službenika
71 pregleda 1 komentar(a)
crnogorska policija, Foto: Boris Pejović
crnogorska policija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.12.2015. 10:54h

Integritet policije okosnica je kvaliteta policijske organizacije i pripadnika te službe i zato je njegovo unaprjeđenje jedan od ključnih zadataka, kako bi se povećala transparentnost, unaprijedila odgovornost i jačalo povjerenja javnosti, saopšteno je na seminaru posvećenoj toj temi.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a Den Redford ukazao je da je integritet vrijednost koja daje temelj moralnom okviru ponašanja, da je to koncept ispravnog, dostojanstvenog i etičkog ponašanja, i okosnica profesionalizma.

On je rekao da se integritet pripadnika policije ne smije razlikovati od drugih građana, i da je podudaran sa integritetom ostalih javnih službenika.

Redford je podsjetio da je policija najveći organ javne uprave sa oko 4,4 hiljade službenika i da je pitanje integriteta u tolikom sistemu od još većeg značaja.

“Integritet policije je okosnica kvaliteta policijske organizacije i svakog pripadnika te službe čija je dužnost da postupa u skladu sa strogim moralnim i etičkim vrijednostima, kao što su ispravnost, poštenje, profesionalizam i nediskriminacija”, kazao je on na otvaranju seminara.

Redford je dodao da, bez obzira na potekoće u radu, treba imati na umu jednu od definicija integriteta koja kaže da je to odlika onog ko se ponaša ispravno, čak i kad ga niko ne gleda.

Predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost Mevludin Nuhodžić ocijenio je da su očuvanje, unapređenje i afirmacija dostojanstva i ugleda policijskih službenika i jačanje povjerenja građana u rad policije, bili i ostaju preduslov postizanja mjerljivijih rezultata u toj oblasti.

„To je posebno značajno u vremenu savremenih bezbjednosnih izazova na koje nije imun nijedan sistem u svijetu, a koji dodatno obavezuju na izgradnju i primjenu zakonskih mehanizama i poštovanje principa dobrog upravljanja uz primjenu kodeksa ponašanja", rekao je on.

Prema riječima Nuhodžiča, jedino izgradnjom induvidulanog i institucionalnog integriteta u policiji, može se govoriti o povećanju transparentnosti, unapređenju odgovornosti i jačanja povjerenja javnosti.

Direktor Direktorata za bezbjednosno-zaštitne poslove i nadzor MUP-a, Miloš Vukčević, kazao je da se policija mora voditi vrijednostima na kojima se grade i čuvaju poštovanje, povjerenje i sigurnost u njeno postupanje.

„Policijski integritet mora biti aksiom i fundament sistema, pa smo vođeni time uspostvaili neophodne interne mehanizme da regulišemo ovo pitanje. Odlučni u suprostaljanju korupciji i drugim devijacijama u svojim redovima prvenstveno se štiti integritet profesije, koja je po svojoj prirodi, među najizloženijim sudu javnosti“, naveo je on.

Vukčević je podsjetio da bez principa odgovornosti nema daljeg napretka na evroatlantskom putu.

Šef policijskog programa za Jugoistočnu Evropu Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), Paolo Kosta, poručio je da će nastaviti da podržavaju aktivnosti nadležnih u toj oblasti kako bi se jačali mehanizmi unaprjeđenja policijskog integriteta, kao jednog od ključnih uslova za profesionalan rad.

Zamjenica predsjednika Odbora za bezbjednost Snežana Jonica kazala je da je definicija policijskog integriteta sposobnost policijske organizacije da postupa u skladu sa najstrožijim moralnim i etičkim standardima.“A ako imamo svježe sjećanje o nedavnom postupanju policije, onda je potpuno jasno da u Crnoj Gori mora mnogo da se radi na izgradnji policijskog integriteta“.

„Neophodno je poznavanje prvo i razumijevanje, a onda i poštovanje moralnih i etičkih standarda prvo čelnih ljudi u policiji, prvenstveno direktora Uprave policije“, kazala je ona.

Ona smatra da policija nije depolitizovana.

Jonica je rekla da prvo treba upoznati one koji rukovode policijom šta je politizacija pa tek tražiti da sprovode zakone.

„Jer onaj ko ne razumije, ko je naučio da funkcioniše u drugačijem sistemu, teško može da to sprovodi. Moguće da misle da će dovijek ovako trajat, da će neke većine koje su ih birale dovijek biti stabilne, a očigledno nisu, mi mislim da je vrijeme da se zamisle i ministar i direktor policije“, navela je ona.

Član Odbora iz Demokratske partije socijalista Obrad Stanišić smatra da MUP i UP odgovorno i profesionalno obavljaju posao.

„Vidite da ćemo sjutra sasvim očekivano dobiti poziv za članstvo za NATO, a to je bio jedan od uslova za dobijanje poziva. Odbor za odbranu ima važnu funkciju u parlamentarnoj kontroli nad službama bezbjednosti“, kazao je on.

Stanišić je dodao da je Crna Gora prva u regionu donijela Zakon o parlamentarnoj kontroli nad službama bezbjednosti „i sasvim se striktno pridržavamo“.

Komentarišući navode iz istraživanja Instituta alternativa koji govore da je integritet policije u Crnoj Gori narušen korupcijom, zloupotrebom službene dužnosti, prekomjernom upotrebom sile i političkim djelovanjem, on je rekao da istraživanja ne treba gledati kao opštu pojavu, da su to pojedinačni slučajevi i da, ukoliko ih ima svi treba da budu procesuirani.”Ali zbog pojedinačnih slučajeva ne smijemo gledati na institucije uopšteno”.

“Rekao bih da su MUP i UP u vezi nedavnih događaja položili veoma bitan zadatak, odbranili su državu i njen ustavni poredak pred onima koji su to htjeli da sruše. Pojedinačnji slučajevi koji su se desili već su procesuirani, što važi i za one koji su se ogriješili o zakon bez obzira o kome se radi i na kojoj su strani", zaključio je on.

Bonus video: