U Opštini Kolašin višak 84 radnika

Kompletan budžet Centra za kulturu sada “ide” na plate zaposlenih
2 komentar(a)
Otkaz, Foto: Shutterstock
Otkaz, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.11.2015. 18:23h

Prema anlizama kolašinske vlasti, 84 radnika su višak od ukupno 216 zaposlenih u organima lokalne uprave, Centru za kulturu i javnim preduzećima Komunalno i Vodovod.

Kako piše u sanacionaom planu za prevazilaženje finansijskih teškoća, utvrđeno je da Kolašin nema potrebe za angažmanom 50 službenika u lokalnoj upravi, odnosno 26 u Centru za kulturu.

"Takvim smanjenjem broja zaposlenih rashodi zarada u lokalnoj upravi bi se smanjili za 40 posto, dok bi se transferi za zarade u JU Centru za kulturu smanjile četiri puta. Planirano je i smanjenje broja zaposlenih u Komunalnom (5) i Vodovodu i kanalizaciji (3), što svakako ne predstavlja ni približno drastičan rez kao u lokalnoj upravi i posebno u Centru za kulturu gdje je procijenjeno da je višak tri četvrtine zaposlenih", navodi se u sanacionom planu.

Za racionalizaciju je bilo predviđeno 500.000 eura, međutim krajem aprila stupio je na snagu Granski kolektivni ugovor za državne službenike koji je ustanovio veća prava zaposlenih koji ostaju bez posla, nego što je to predviđeno Zakonom o radu u dijelu iznosa otpremnina.

Sprovođenjem tih mjera, po osnovu manjeg iznosa za zarade i smanjenih transfera za Centar za kulturu, uštedjeli bi 60.000 eura mjesečno, što na godišnjem nivou znači ušteđenih 35 posto ukupnog budžeta.

Zarade već godinama predstavljaju najznačajniji rashod lokalne uprave Opštine.

U tu svrhu za zarade 134 zaposlena u lokalnim organima i službama, potrebno je izdvojiti nešto oko 105.000 eura mjesečno ili preko preko 60 odsto ukupnog godišnjeg budžeta, uključujući i sredstava iz Egalizacionog fonda.

Gotovo cjelokupni transfer od 22.000 eura prema Centru za kulturu do sada je korišten za isplatu zarada u toj ustanovi.

Bonus video: