PONIŠTEN TENDER, VLASTIMA NE ODGOVARA CIJENA

Pljevlja: Zima stiže, briketa još nema

Kraljevačka kompanija ponudila je da isporuči 1.500 tona briketa po cijeni od 220 eura, ali ta cijena ne odgovara vlastima
1 komentar(a)
Pljevlja vazduh, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja vazduh, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 12.02.2019. 11:56h

Opština Pljevlja poništila je tender za nabavku briketa i peleta, jer jedini ponuđač kraljevačka firma Miraja nije ispunila uslove tražene oglasom.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", kraljevačka kompanija ponudila je da isporuči oko 500 tona peleta po cijeni od 230 eura i 1.500 tona briketa po cijeni od 220 eura, što je znatno veća cijena od one koju su očekivali u lokalnoj upravi.

Tenderom je tražena isporuka oko 6.000 tona briketa i 1.000 tona peleta, za šta je opredijeljeno oko 417.000 eura.

Potpredsjednik Opštine Ljubiša Ćurčić kazao je da su od uprave javnih nabavki dobili odobrenje da nabavku novog energenta, koji bi trebao da zamijeni ugalj, mogu obaviti neposrednom pogodbom, s obzirom na to da se na prvi tender niko nije javio dok je na drugom bila jedna neispravna ponuda.

"Mi smo na šest adresa uputili zahtjev za pribavljanje ponuda - od toga tri su iz Crne Gore, a ostale su iz Srbije i BiH. Nadamo se da će u zakonskom roku od 12 dana ponude biti dostavljene, a 9. decembra obavićemo razgovore sa dobavljačima", rekao je Ćurčić.

Iako je grijna sezona u Pljevljima u jeku, Ćurčić je rekao da očekuje da će biti zainteresovanih građana koji će briket i pelet koristiti za zagrijavanje stanova, umjesto uglja.

"Ako uspijemo da dobijemo energente u prvoj polovini decembra, vjerujem da ćemo omogućiti velikom broju Pljevljaka da ugalj zamijene novim energentom čime ćemo pokušati da utičemo na kvalitet vazduha", rekao je Ćurčić.

Novac za nabavku peleta i briketa opredijelila je Vlada, u namjeri da smanji enormno zagađenje vazduha u Pljevljima.

Plan je bio da se novim energentima do 50 odsto smanji zagađenje vazduha u najsjevernijem crnogorskom gradu.

Građani bi briket i pelet mogli da kupe po subvencioniranim cijenama od 50 odsto.

Za rješavanje problema zagađenja vazduha u Pljevljima, Vlada je ove godine opredijelila 570.000 eura, od čega 417.000 eura za subvencioniranje nabavke briketa i peleta.

Preporučujemo za Vas