Ekološki i kulturni turizam: Za bolju ponudu ponudu Boke i Durmitora

CZIP je počeo rad na projektu Ekološki i kulturni turizam u južnim Dinaridima II, koji je podržala Delegacija EU u Crnoj Gori u okviru prekograničnog programa sa Bosnom i Hercegovinom
99 pregleda 0 komentar(a)
Boka Kotorska, Foto: Shutterstock.com
Boka Kotorska, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.11.2015. 14:45h

Projekat Ekološki i kulturni turizam u južnim Dinaridima II, koji realizuje Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), treba da doprinese unaprijeđenju turističke ponude Boke Kotorske, nacionalnih parkova Durmitor i Sutjeska i parka prirode Hutovo blato.

Iz CZIP-a su saopštili da projektne aktivnosti podrazumjevaju uspostavljanje novih i ažuriranje postojećih turističkih itinerera, uključujući unaprijeđenje eko turističkih i kulturnih staza poput Austrougarskog puta na Orjenu, koji obuhvata postavljanje turističke infrastrukture poput info tabli, putokaza i planinarskog skloništa.

"U okviru projekta planirana je i turistička valorizacija pećine Šupljača na Durmitoru, kao i uređenje staza koje vode do nje. Ukupna površina staza koje će biti očišćene i unaprijeđene adekvatnom signalizacijom i mobilijarom je 40 kilometara“, navodi se u saopštenju.

CZIP je, kako su kazali njegovi predstavnici, počeo rad na projektu Ekološki i kulturni turizam u južnim Dinaridima II, koji je podržala Delegacija EU u Crnoj Gori u okviru prekograničnog programa sa Bosnom i Hercegovinom. Taj projekat će se u narednih 12 mjeseci realizovati u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu, Opštinom Plužine i nevladinom organizacijom (NVO) Eko Boka.

"Riječ je o nastavku uspješne saradnje pilot projekta iz 2013. godine, a njegova ukupna vrijednost za aktivnosti u Crnoj Gori iznosi 118,5 hiljada EUR, od čega CZIP i Eko Boka kofinansirju 17,77 hiljada“, navodi se u saopštenju.

Iz CZIP-a su dodali da će turistička ponuda biti dostupna turistima i preko interaktivnog displeja koji će se nalaziti pored info centra Turističke organizacije (TO) Plužine i omogućavati neposredan uvid u raznovrsnu ponudu, sa posebnim osvrtom na Durmitor, Pivu i Boku Kotorsku.

Info centar TO Plužine biće dodatno opremljen vitrinama za izlaganje lokalnih eko proizvoda, kao i promotivnog materijala za posjetioce.

Iz CZIP-a su saopštili da će projektni tim uskoro koncipirati prvi poziv za apliciranje na treninge za planinarske, biciklističke i vodiče za posmatranje ptica, kreativne radionice za rukotvorine i studijske posjete turističkim sajmovima na kojima će lokalni proizvođači predstaviti svoje proizvode.

Projekat Ekološki i kulturni turizam u južnim Dinaridima II zvanično je počeo 17. novembra, dok su projektni partneri danas dogovorili dinamiku realizacije aktivnosti i definisali potrebne detalje za uspješnu realizaciju.

"Dugogodišnje iskustvo BirdLife Internationala, čiji je predstavnik u Crnoj Gori CZIP, pokazalo je da je najodrživija strategija zaštite prirode ulaganje u razvoj ekoturizma i obezbjeđenje alternativnih prihoda lokalnog stanovništva“, navodi se u saopštenju.

Iz CZIP-a su dodali da se dosadašnja praksa stroge zaštite uz mnogobrojne zabrane pokazala kao neefikasan mehanizam kratkotrajnih rezultata.

"Upravo ovakvi projekti, koji osiguravaju dodatne prihode lokalnom stanovništvu, daju više rezultata projektnom području, jer podstiču građane na dodatna ulaganja i prirodu kao izvor prihoda“, kazali su predstavnici CZIP-a.

Bonus video: