NA GRADSKOJ RIVI

Tivat dobio Titov spomenik

"Ovim činom prekinuli smo neizvjesnost oko podizanja spomenika drugu Titu u Titogradu, odnosno vraćanju njegove skulpture koje su se tamo očito, stidjeli 30 godina, ali srećom, nisu stigli da je u međuvremenu pretope u staro željezo i prodaju je na Konik", rekao je Perković
971 pregleda 33 komentar(a)
bista Josip Broz Tito Tivat, Foto: Siniša Luković
bista Josip Broz Tito Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.11.2018. 13:31h

Povodom 29. novembra – Dana Republike, NVO Generalni Konzulat Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije iz Tivta, upriličila je postavljanje spomenika osnivaču i doživotnom predsjedniku SFRJ, maršalu Josipu Brozu Titu, na istoimenom obalnom šetalištu i gradskoj rivi u Tivtu.

"Uz 75. rođendan najljepše zemlje na svijetu, naše domovine Jugoslavije, danas slavimo i 15. godišnjicu uspješnog i upečatljivog rada Generalnog konzulat SFRJ u Tivtu. Tim povodom svečano je na Pinima i Obali maršala Tita otkriven spomenik najvećem sinu naših naroda i narodnosti, drugu Titu, rad poznatog jugoslovenskog akademskog vajara Augusta Augustinčića", kazao je generalni konzul SFRJ, Marko Perković.

Na taj način Tivćani su simbolično pretekli Podgoričane u time ko će prvi u Crnoj Gori ponovno nakon raspada SFRJ, otkriti spomenik pokojnom maršalu i zadali "domaći zadatak" podgoričkom gradonačelniku Ivanu Vukoviću (DPS) a koji je obećao postavljanje Titovog spomenika u nekadašnjem Titogradu.

Simbolično, spomenik vođe SFRJ i Komunističke partije Jugoslavije na Pinima, postavljen je tako da je Tito "okrenuo leđa" luksuznima jahtama i skupim stanovima u Porto Montenegru jer, kako su istakli iz Generalnog konzulata SFRJ, "taj buržoaski kompleks nastao na privremeno zaposjednutoj teritoriji nekadašnjeg Arsenala tivatskih udarnika, radnika i brodograditelja, predstavlja sve što je protivno idejama socijalne jednakosti i postulatima socijalističkog morala".

"Ovim činom prekinuli smo neizvjesnost oko podizanja spomenika drugu Titu u Titogradu, odnosno vraćanju njegove skulpture koje su se tamo očito, stidjeli 30 godina, ali srećom, nisu stigli da je u međuvremenu pretope u staro željezo i prodaju je na Konik", istakao je konzul Perković.

On je dodao da je u Tivtu održano i svečano zasijedanje AVNOJ-a kojim je, kao i prije 75 godina u Jajcu, predsjedavao drug Ivan ribar (po profesiji).

"Na sjednici su potvrđene i reafirmisane istorijske odluke Drugog zasijedanja AVNOJ-a 1943. koje imaju neprolaznu vrijednost i danas u Crnoj Gori predstavljaju teško dostižne evropske vrijednosti", podvukao je Perković čestitajući praznik Jugoslavije "svim njenim zabludjelim bivšim sinovima i nekadašnjim Titovim pionirima, a sada predvodnicima crnogorskog, srpskog, hrvatskog, albanskog i drugih nacionalizama na ovim prostorima".

Povodom 29. novembra Dana Republike SFRJ, u hotelu "Regent" za večeras je planiran Ex-YU parti.

Preporučujemo za Vas