Budući magistar iz Podgorice živi od konobarisanja

“Profesionalno konobarišem, većina studenata sa mog smjera radi po buticima i prodavnicama brze hrane”
168 pregleda 41 komentar(a)
Đorđe Otašević, Foto: Facebook
Đorđe Otašević, Foto: Facebook
Ažurirano: 28.11.2015. 14:55h

Dok čeka neka bolja vremena, Đorđe Otašević, budući magistar međunarodnih odnosa sa Univerziteta Crne Gore, radi kao konobar u jednoj pivnici u gradu.

''Profesionalno konobarišem, većina studenata sa mog smjera radi po buticima i prodavnicama brze hrane. U Crnoj Gori danas diplomirani politikolog i magistar međunarodnih odnosa ne može da se bavi poslom u struci ukoliko nema jaku vezu ili partijski angažman, u vladajućim strankama naravno'', smatra Otašević.

On poručuje mladima koji biraju zanimanje da se ne odlučuju za studije društvenih nauka.

Istakao je da ako već imaju želju za tim studijama, onda neka to bude van Crne Gore i da se potrude da tamo i ostanu, jer u našoj državi teško mogu naći bilo kakvo, a kamoli zaposlenje u struci.

''Do formalne magistrature mi je ostalo još petnaestak dana. Vijeće fakulteta treba da zasjeda početkom decembra i da mi zakažu odbranu magistarskog rada na koju, zbog administrativnih pravila, čekam već dvije godine”, priča Otašević.

On smatra da Vladin program stručnog usavršavanja ostavlja poslodavcima prostor da umjesto da studentima, koji kod njih odrađuju pripravnički, daju šansu za stalno zaposlenje, čekaju na nove pripravnike koji će raditi bez pune naknade.

Otašević je iznajmio sobu u Podgorici kao student, a roditelji mu žive u Beranama.

“Poslije magistrature nemam neke planove. Tražim normalan posao i možda upišem doktorske studije da bih se bavio nekim istraživanjima”, kaže on.

Iz Zavoda za zapošljavanje je saopšteno da se u njihovoj evidenciji trenutno nalazi 3.698 diplomaca koji čekaju posao. I.D.

Bonus video: