PG: Na HIV se testiralo četrdesetak građana

"Testiranje je apsolutno anonimno, rezultati se dobiju pola sata nakon uzimanja uzorka krvi”, kazala je Rakočević
94 pregleda 0 komentar(a)
vađenje krvi, laboratorija, Foto: Vijesti
vađenje krvi, laboratorija, Foto: Vijesti
Ažurirano: 28.11.2015. 12:55h

U Savjetovalištu za mlade u sklopu Doma zdravlja - Studentski centar ove sedmice se anonimno i dobrovoljno testiralo na HIV četrdesetak građana.

“Među testiranim je bila i medicinska sestra koja se ubola na iglu. Imali smo i jednog intravenskog zavisnika, koji se svake godine testira. Kao i promiskuitetnu osobu, koja kaže da je igračica u nekom klubu i radi takođe test svake godine”, kazala je viša medicinska sestra pri Savjetovalištu za mlade Kristina Rakočević ističući da su rezultai svih testova bili negativni.

Ona je rekla da je akcija organizovana povodom Evropske nedjelje testiranja na HIV, koja se obilježava u posljednjoj sedmici novembra, a u Domu zdravlja se anonimno testiranje obavlja desetak godina.

“Za tih desetak godina testiranja nije zabilježen nijedan slučaj HIV pozitivnih osoba. Testiranje je apsolutno anonimno, rezultati se dobiju pola sata nakon uzimanja uzorka krvi”, kazala je Rakočević.

Ovogodišnji slogan Evropske nedjelje testiranja na HIV bio je “Testiraj, liječi i zaštiti”, budući da je testiranje jedna od najefikasnijih preventivnih aktivnosti za HIV/AIDS.

Ona je rekla da će uskoro biti organizovano i noćno testiranje.

“Prošle godine dvadesetak građana je došlo na noćno testiranje”, kazala je Rakočević.

Ona je kazala da su juče u Mašinskoj školi “Ivan Uskoković” organizovali redovno predavanje za đake o HIV-u, odnosno prevenciji.

Bonus video: