NVO SOS telefon iz Nikšića: Seksualno nasilje u Crnoj Gori postoji i pred njim se ne smiju zatvarati oči

"Generalna statistika Savjeta Evrope kaže da je jedno od petoro djece izloženo seksualnom nasilju i da je u 90 odsto slučajeva ono počinjeno od strane djetetu poznate osobe. Od petoro djece koja prežive seksualno zlostavljanje četiri su djevojčice i jedan je dječak“, kazala je Pejović
279 pregleda 0 komentar(a)
SOS telefon Nikšića, Foto: Svetlana Mandić
SOS telefon Nikšića, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.11.2018. 12:49h

Seksualno nasilje u Crnoj Gori postoji i pred njim se ne smiju zatvarati oči, a NVO SOS telefon iz Nikšića je gimnazijalcima iz grada pod Trebjesom željela da skrene pažnju na pomenuti problem pa je ispred škole postavila info pult sa promotivnim materijalom.

"Istraživanje koje je prošle godine UNDP radio zajedno sa agencijom Ipsos pokazalo je da je sedam odsto žena u Crnoj Gori tokom života doživjelo je jedan od najbrutalnijih oblika seksualnog nasilja, silovanje, a u prethodnih 12 mjeseci tri odsto žena“, kazala je Ivana Pejović iz SOS telefona.

Prema njenim riječima ne treba zaboraviti da pored silovanja postoje i drugi oblici seksualnog nasilja, poput napastvovanja, uznemiravanja, pa bi i procenat žena, smatra Pejović, koje su bile žrtve seksualnog nasilja bio mnogo veći.

"Pošto smo organizacija koja pruža specijalizovane servise podrške veliki broj žena koje nam se direktno obrate za pomoć zbog neke druge vrste nasilja, psihološkog, fizičkog, ekonomskog, nakon nekoliko mjeseci rada sa njima i procesa osnaživanja svjedoče o tome da su bile izložene nekom od oblika seksualnog nasilja, najčešće silovanju u braku“.

Istraživanje je pokazalo da je u 91 odsto slučajeva žena silovana od njoj poznate i bliske osobe. Kampanja indirektno uključuje i bavljenje problematikom nasilja nad djecom.

"Generalna statistika Savjeta Evrope kaže da je jedno od petoro djece izloženo seksualnom nasilju i da je u 90 odsto slučajeva ono počinjeno od strane djetetu poznate osobe. Od petoro djece koja prežive seksualno zlostavljanje četiri su djevojčice i jedan je dječak“, kazala je Pejović.

Tokom naredna dva danaa u četiri grada, Nikšić, Podgrica, Bar i Bijelo Polje, biće postavljeni bilbordi sa porukom „Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja“ , a tokom decembra SOS telefon će organizovati i Dan otvorenih vrata. Prethodna četiri dana organizovali su trening za novinare/ke iz crnogorskih medija o etičkom izvještavanju o seksualnom nasilju.

Projekat "Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja" je finansijski podržan od stane Evropske unije, a od maja 2018. godine partnerski ga realizuju SOS telefon Nikšić, Sigurna ženska kuća Podgorica i NVO „Prima“.

Bonus video: