"Veća informisanost vodi ka dobroj prevenciji i boljoj zaštiti od virusa HIV-a"

„Učenicima je naglašen značaj testiranja na HIV, ukoliko je bilo nekog rizičnog ponašanja, uz napomenu da se u Savjetovalištu za mlade testiranje može obaviti anonimno i strogo povjerljivo“, kazali su iz Doma zdravlja Podgorica
0 komentar(a)
HIV AIDS, Foto: Shutterstock.com
HIV AIDS, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.11.2015. 18:46h

Veća dostupnost informacijama o HIV/AIDS-u vodi ka dobroj prevenciji i zaštiti od dobijanja tog virusa, saopšteno je na predavanju koje je za srednjoškolce organizovao Dom zdravlja Podgorica.

Ljekari Savjetovališta za mlade Doma zdravlja su, u okviru obilježavanja Evropske nedelje testiranja na HIV, učenicima Srednje mašinske škole ”Ivan Uskoković” održali edukativno predavanje o HIV/AIDS-u.

Kako je saopšteno iz Doma zdravlja, edukativna radionica obuhvatila je predavanja na temu reproduktivnog zdravlja, polno prenosivih infekcija, HIV/AIDS, s akcentom na smanjenje stigme i diskriminacije prema osobama koje žive sa tom bolešću.

„Učenicima je naglašen značaj testiranja na HIV, ukoliko je bilo nekog rizičnog ponašanja, uz napomenu da se u Savjetovalištu za mlade testiranje može obaviti anonimno i strogo povjerljivo“, kazali su iz Doma zdravlja.

Prema njihovim riječima, iako je većina srednjoškolaca upoznato sa tim kako se HIV prenosi, još postoji veliki stepen predrasuda i zabluda o tome šta jeste, a šta nije rizično ponašanje.

„Veća dostupnost informacija vodi ka dobroj prevenciji i boljoj zaštiti od dobijanja ovog virusa“, poručili su iz Doma zdravlja.

Oni podsjećaju da Savjetovalište, tokom čitave školske godine, organizuje predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola, između ostalog, sa ciljem da se učenicima prenesu suštinska znanja o HIV-u.

„I među mladima stvori okruženje koje se bori protiv stigmatizacije i diskriminacije osoba koje žive sa HIV-om, kao i osoba koje su pod povećanim rizikom od HIV-a“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se kampanjom promocije savjetovanja i testiranja na HIV, koju Dom zdravlja sprovodi već nekoliko godina, posebno među srednjoškolcima, doprinijelo da se poveća broj osoba, uglavnom mladih koji se se testirali na HIV.

Bonus video: