Poseban akcenat na unapređenje saradnje Ustavnih sudova Crne Gore i Njemačke

Kako je saopšteno iz Ustavnog suda, predsjednica Desanka Lopičić je primila delegaciju Ministarstva pravde i zaštite potrošača Njemačke, na čelu sa državnom sekretarkom tog resora, Stefanie Hubig
2 komentar(a)
Desanka Lopičić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Desanka Lopičić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.11.2015. 17:18h

Ustavni sudovi Crne Gore i Njemačke unaprijediće saradnju organizovanjem studijskih posjeta i angažovanjem eksperata iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda, saopšteno je na sastanku predsjednice Ustavnog suda Crne Gore Desanke Lopičić sa delegacijom njemačkog Ministarstva pravde.

Kako je saopšteno iz Ustavnog suda, Lopičić je danas primila delegaciju Ministarstva pravde i zaštite potrošača Njemačke, na čelu sa državnom sekretarkom tog resora, Stefanie Hubig.

Tokom razgovora razmjenjena su iskustva o položaju ustavnih sudova dvije države u sistemu podjele vlasti i nadležnostima, sa naglaskom na postupke ocjene ustavnosti zakona i drugih propisa kao i ustavne žalbe.

„Poseban akcenat je stavljen na unaprjeđenje saradnje Ustavnog suda Crne Gore i Saveznog Ustavnog suda Njemačke, organizovanjem studijskih posjeta i angažovanjem eksperata iz oblasti zaštite ljudskih prava i sloboda“, kaže se u saopštenju.

Lopičić je upoznala Hubig sa konstatacijom Evropske komisije iz ovogodišnjeg Izvještaja o napretku Crne Gore, da je Ustavni sud u 2014. godini riješio tri puta više predmeta u odnosu na prethodnu, iako je priliv predmeta bio značajno povećan.

Ona je, kako se navodi, izrazila zadovoljstvo proglašenjem ustavne žalbe djelotvornim pravnim sredstvom od Evropskog suda za ljudska prava u predmetu S. i drugi protiv Crne Gore.

„Hubig je iskazala spremnost za davanje podrške Ustavnom sudu Crne Gore u daljem radu“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: