Građanska alijansa: ASK od samog početka na pogrešnom kolosjeku

Zoran Vujičić iz GA kazao je da Crna Gora od početka pristupnih pregovora ima u kontinuitetu pozitivne pomake u skoro svim segmentima pregovora sa EU, i da većina institucija shvata novo vrijeme i realnost
186 pregleda 0 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa
Ažurirano: 29.11.2018. 18:56h

Ocjene Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) da su nalazi Evropske unije (EU) o njenom radu paušalni, neprihvatljive su, ocijenili su iz Građanske alijanse (GA) navodeći da je ASK od samog početka na pogrešnom kolosjeku.

Pomoćnik direktora Agencije Savo Milašinović je u srijedu, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da su konstatacije u Izveštaju Evropske komisije o radu ASK-a paušalne, i da se one moraju konkretizovati.

Zoran Vujičić iz GA kazao je da Crna Gora od početka pristupnih pregovora ima u kontinuitetu pozitivne pomake u skoro svim segmentima pregovora sa EU, i da većina institucija shvata novo vrijeme i realnost.

Međutim, kako je rekao, ima i onih koje se trude da zadrže duh prošlih vremena i nespremne su za nove demokratske realnosti.

„Još ako se radi o instituciji koja je ključna za ovu temu i od koje direktno zavisi brzina integarcija onda smo u ogromnom problemu“, navodi se u reagovanju Vujičića.

Prema njegovim riječima, ASK se od samog starta svog rada postavio na pogrešan kolosjek. „Manjak transparentnosti i komunikacije, uz zabranu nevladinim organizacijama da prate rad Savjeta Agencije, trasirali su put u pogrešnom smjeru“.

„Ocjene evropskih partnera da Agencija nije dovoljno nezavisna i proaktivna i da je instrument u političke svrhe je nešto što mora da nas sve zabrine. U tom smislu, neprihvatljive su ocjene iz ASKa da su nalazi EU paušalni“, kazao je Vujičić.

Kako je kazao, ne mogu se sakriti činjenice da je ASK proglasio izvode žiro-računa političkih partija poslovnom tajnom „i time se pridružila naporima ostalih institucija da u potpunosti onemoguće kontrolu trošenja miliona eura novca poreskih obveznika Crne Gore“.

Vujičić je kazao da se ne može sakriti ni činjenica da je ASK onemogućio kvalitetnu saradnju sa NVO.

„U prvoj polovini ove godine, Agencija je pokrenula 15 postupaka o neobjašnjivom bogatstvu i do sada zatvorila postupak 12 slučajeva ne otkrivajući nepravilnosti“, kazao je Vujičić.

Prema njegovim riječima, od četiri vrste kontrole imovinskih kartona koje vrši ASK, jedina je potpuna ona u kojoj se provjerava osnov sticanja imovine, a najmanje je zastupljena u radu Agencije. „Od ukupnog broja od oko sedam hiljada imovinskih artona koje Agenciji godišnje podnesu javni funkcioneri i službenici, ASK u potpunosti provjeri manje od jedan odsto“, rekao je Vujičić. Agencija, kako je naveo, ne provjerava porijeklo imovine stečene prije 2016. godine, što je jako problematično za funkcionere sa višedecenijskim stažom. Vujičić je kazao da Agencija još nije otkrila bilo kakvu zloupotrebu javnih resursa u svrhe partijske i izborne kampanje, uprkos izveštaju koji o takvim zloupotrebama postoji, i shodno tome nije proslijedila bilo koji slučaj tužilaštvu. On je podsjetio na nepoštovanje odluka Upravnog suda u slučajevima Vanje Ćalović Marković, kao i donošenje nezakonitih odluka o navodnom konfliktu interesa Darka Ivanovića i Nikole Vukčevića u savjetima Agencije za elektronske medije i Radio Televizije Crne Gore. Vujičić je odsjetio i na „ekspresno donijete odluke o konfliktu interesa i selektivan pristup kada su pripadnicu NVO sektora u pitanju“. „Iako je nakon sudskog odlučivanja jedan broj ovih odluka derogirao, ali to nije izazvalo posljedice na status javnih funkcionera, s obzirom da je postupak imenovanja novih sproveden prije odluke suda“, dodao je on. Vujičić je kazao da je Crna Gora u novoj fazi pregovora, gdje se traže konkretni rezultati. „ASK je jasno markirana kao institucija sa manjkom transapentnosti i da je pod snažnim političkim uticajem. Jasno je i laicima kakve se odluke donose, i potrebno je da se što prije uozbiljite i snažno krenete u odlučnu borbu protiv korupcije“, poručio je Vujičić.

Bonus video: