NVO Šljuka: Nedopustivo lov porediti s gusarstvom

“Nama sada iz CZIP-a spočitavaju što koristimo sačmu misleći vjerovatno da se za tu vrstu lova koriste papovke ili kalašnjikovi. Toliko o podmetanjima i znanju”
113 pregleda 8 komentar(a)
lovačka puška, Foto: Shutterstock
lovačka puška, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.11.2015. 19:53h

Iz NVO “Šljuka” iz Ulcinja pozvali su pojedince iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) da prestanu sa “plasiranjem neistina, kleveta i uvreda” na račun ulcinjskih lovaca.

Ocijenili su da je nedopustivo to što iz CZIP porede lov sa robovlasništvom i gusarstvom.

“Podsjećamo vas da je lov u Ulcinju vjekovna tradicija i da nas vrijeđate kada tvrdite da je na Mediteranu lov stvar preživljavanja. U ovom gradu lovom su se uvijek bavili ugledni i imućni ljudi”, saopštio je predsjednik NVO Anto Ivani.

On je istakao da danas u Evropi ima osam miliona aktivnih lovaca koji u lovu na pernatu divljač, koriste sačmaricu.

“Nama sada iz CZIP-a spočitavaju što koristimo sačmu misleći vjerovatno da se za tu vrstu lova koriste papovke ili kalašnjikovi. Toliko o podmetanjima i znanju”.

Ivani tvrdi da iz CZIP-a šire neistine i kada je riječ o krivolovcima iz inostranstva.

“Vjerovatno misle na lovce iz Italije, ali kada to kažu ne znaju da je njih već godinama više u drugim crnogorskim lovištima...”.

On tvrdi da ulcinjski lovci isključivo love divljač koja je predviđena za lov važećim zakonom.

Istakao je da su uvijek znali da sačuvaju lovnu tradiciju, “zalažući se za očuvanje prirode i zaštićenih vrsta ptica po preporukama, sugestijama i normama EU”.

“Baš kao i 2011, kada smo CZIP-u nudili pomoć u očuvanju biodiverziteta na Solani, stavljajući im na raspolaganje i lovočuvare za malu naknadu. Tadašnji direktor CZIP-a je odbio našu ponudu u strahu da bi donatori prestali da finansiraju projekat u slučaju uspotavljanja kontrole i reda na Solani”.

Vijesti ovim završavaju polemiku CZIP-a i ulcinjskih lovaca

Bonus video: