Izabrane najljepše Romkinje u Crnoj Gori

“Na oca su ovako lijepe i znao sam da će pobijediti. Imam i trojicu sinova. I oni su dobri i lijepi, posebno jedan koji liči na Ronalda. Natalija se mlada udala, ali Natašu neću tako lako dati”, kazao je ponosni otac
700 pregleda 45 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2015. 19:33h

Najljepše Romkinje u Crnoj Gori, sudeći prema izboru misice za 2015.godinu, su iz Podgorice. Titulu najljepše Romkinje ponijela je 16-godišnja Nataša Hasani, dok je njena godinu starija sestra Natalija bila druga pratilja. Prva pratilja je 18-godišnja Almedina Bećaj. Sve tri djevojke, koje su se okitile lentama, su iz Podgorice.

“Prijavila sam se da bih upoznala nove prijatelje, a i zato što je moja želja od malih nogu bila da se bavim manekenstvom. Neću biti razočarana i ako ne pobijedim jer je sve ovo jedno lijepo iskustvo”, kazala je Nataša, sat prije proglašenja misice.

Kada je voditelj programa Duško Marković saopštio jednoglasnu odluku žirija, Nataši, koja je učenica devetog razreda, je ipak “pao kamen sa srca”.

“Iako sam se spremala za ovo takmičenje nijesam očekivala da ću pobjediti, jer sve djevojke su lijepe. Znači mi ova pobjeda, a moram priznati da ću se odmah pohvaliti društvu da sam izabrana za najljepšu Romkinju u Crnoj Gori za ovu godinu”, kazala je Nataša dok je strpljivo pozirala, jer svi su željeli da se fotografišu sa misicom.

“Facebook nestrpljivo čeka na ove fotke”, u šali je kazao jedan mladić koji je došao da sa komšijama Romima uživa u balu.

Natašina sestra Natalija priznala je da je udata i da suprug, koji se nalazi u inostranstvu, nije imao ništa protiv da njegova lijepa žena učestvuje na izboru za mis. Iznenadila se što je izabrana za drugu pratilju i poručila ostalim kandidatkinja da ne tuguju, jer sve su lijepe.

Najponisniji na romskom balu bio je otac sestara, Hasani Nedeljko. Kako i ne bi, kazao je, kada ima dvije kćerke lijepe k’o slika.

“Na oca su ovako lijepe i znao sam da će pobijediti. Imam i trojicu sinova. I oni su dobri i lijepi, posebno jedan koji liči na Ronalda. Natalija se mlada udala, ali Natašu neću tako lako dati”, kazao je ponosni otac.

Ni Almedina Bećaj nije očekivala da ću ući u uži izbor.

“Prijavila sam se da vidim kako sve to izgleda, da upoznam što više drugara. Ovo će mi značiti dosta”, kazala je Almedina.

Da žiriju nije bilo lako da od 17 kandidatkinja izabere najljepšu potvrdio je predsjednik žirija Momčilo Mićunović.

“Ljepote je bilo dosta i žiri je imao vrlo težak zadatak, jer sve su bile lijepe. Svake godine sam član žirija i mislim da su iz godine u godinu djevojke sve ljepše i konkurencija sve veća”, priznao je Mićunović.

Romski bal, treći po redu, organizovala je Koalicija NVO „Romski forum za integracije“. Prema riječima Duška Markovića tradicija i predrasude su im pomrsile račune, pa su na finalno veče stigle samo kandidatkinje iz Nikšića i Podgorice.

“Imali smo kasting i u Bijelom Polju, ali zbog predrasuda koje vladaju kod romske i egipćanske populacije djevojke se nijesu pojavile. Međutim, sve ovo nije umanjilo kvalitet. Cilj projekta nije samo izbor misice već i druženje romske i egipćanske populacije sa neromskom, što je jedna vrsta kulturne inkluzije. Mislim da smo napravili mali korak ka tom putu”, kazao je Marković. Da su uspjeli u tome pokazao je romski bal – u istom kolu, ruku za ruku, igrali su Romi, Egipćani i njihove komšije, pripadnici neromske populacije.

“Poseban je osjećaj bio upoznati se sa drugačijom energijom i kulturom, uz domaćinski odnos prisutnih. Zaista sam uživao u romskom balu, aktivno učestvovao u pjesmi i igri i uspio da naučim i neki novi plesni korak svojstven romskoj populaciji”, kazao je Petar Šundić, direktor “Bedem festa”.

Za dobro raspoloženje bio je zadužen “Miki bend” iz Nikšića, a kao gost se pojavio Podgoričanin Sebastijan Bajra koji samo što se latio mikrofona, a već su počeli da ga “kite” novčanicama od po stotinu eura.

Galerija

Bonus video: