U Montefarmu tvrde da imaju 90 odsto ljekova

Postupak godišnje nabavke ljekova stopiran, zbog sumnji da je bilo privilegovanih
3 komentar(a)
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
apoteka Montefarm, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.11.2015. 20:08h

Snabdjevenost ljekovima je zadovoljavajuća i "Montefarm" ima 90 odsto ljekova sa Osnovne liste, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Upitani šta će učiniti povodom moguće nestašice ljekova, odgovorili su da u okviru zakonskih rješenja postoje mehanizmi koji omogućavaju uredno snabdijevanje.

Tvrde da u državnim apotekama trenutno nema samo lijeka “salofalk” i da ga ni proizvođač neće imati do kraja decembra.

"Vijesti" su juče objavile da je planirano otvaranje ponuda za godišnju nabavku ljekova stopirano, zbog sumnji da je bilo privilegovanih firmi tokom pripreme tenderske dokumentacije.

Firma iz Beograda žalila se zbog navodnog kršenja Zakona o javnim nabavkama, jer je sa procijenjenim vrijednostima cijene ljekova i količinama za oralnu upotrebu “Montefarm” 8. oktobra mejlom upoznao samo dio dobavljača. Više izvora kazalo je da je samo 19 dobavljača dobilo mejl sa specifikacijama, pa je firma odlučila da se žali jer je, navodno, bila u neravnopravnom položaju.

Iz “Montefarma” su juče kazali da nemaju komentar “na optužbe” firme “ADOC” iz Beograda.

Tvrde, međutim, da su "orijentacione specifikacije uredno dostavljene svim učesnicima na tenderima u 2014. i 2015. godini”.

"Vijesti" su objavile i da "Montefarm" nije oglasio procijenjene cijene ljekova u skladu sa Vladinom Uredbom koja je stupila na snagu u avgustu, već u skladu sa percepcijama 19 odabranih ponuđača.

Iz “Montefarma”, međutim, tvrde da "nijesu zaduženi za utvrđivanje cijena uredbom koja još nije na snazi i da su cijene određene na osnovu najnižih cijena sa prethodnih tendera".

Ministar zdravlja Budimir Šegrt ranije je izjavio da će do sredine decembra tender “Montefarma” da bude zatvoren i da će odmah startovati sa potpunom snabdjevenošću za 2016. godinu, što je sada, nakon žalbe, nemoguće.

Bonus video: