Završen vodovod za selo Orah

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović i predsjednik Opštine Veselin Grbović ozvaničili su završetak radova na izgradnji vodovoda, koji je koštao oko 100.000 eura
461 pregleda 5 komentar(a)
vodovod Orah, Foto: Svetlana Mandić
vodovod Orah, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.11.2015. 20:14h

Oko 30 domaćinstava sela Orah u Nikšiću, koje je od grada udaljeno dvadesetak kilometara, a od vodoizvorišta na Vidrovanu svega četiri, danas je dobilo vodu.

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović i predsjednik Opštine Veselin Grbović ozvaničili su završetak radova na izgradnji pomenutog vodovoda, koji je koštao oko 100.000 eura.

I dok Milorad Radović, iz donjeg dijela sela nije krio zadovoljstvo što konačno dobijaju vodu, bilo je i onih koji su došli da čuju kada će i sa njihovih slavine poteći voda. Jedna od njih je i Stanka Todorović, čija kuća je udaljena svega 800 metara od mjesta dokle je stigla voda.

"U Gornjem Orahu 15 domaćinstava je ostalo bez vode. Mi praktično nemamo put, jer se samo može stići kamionima i pješice, struja je samo monofazna, a bez vode smo, tako da smo praktično odsječeni od svijeta. Ako se ovako nastavi selo će se raseliti. Držala sam svinje, krave, kokoške, ali ovakvi uslovi mi ne dozvoljavaju da se bavim stočarstvom“, kazala je Todorović.

I Milovan Matijašević smatra da bi mještani Gornjeg Oraha imali više stoke da imaju vode.

"Još se snabdijevamo iz ublova i bistijerni što su nam stari napravili. Nijesam došao da kvarim ovu svečanost i nije mi krivo što su moji rođaci i komšije dobili vodu, i treba da je dobiju, ali i mi u gornjem dijelu sela moramo da imamo nekakve uslove", poručio je Matijašević.

Prema riječima Ivanovića tokom izrade projekta pojavila se "dodatna želja" mještana Gornjeg Oraha da dobiju vodu, što je zbog visinske razlike značilo praktično gradnju novog vodovoda koji bi koštao oko 45.000 eura. Projekat za gornji dio sela, prema njegovim riječima je napravljen, i ministar se nada da će i to petnaestak domaćinstava naredne godine dobiti vodu.

"Raduje me želja da svi dobiju vodu, ali s druge strane opominje ta naknadna želja koja se pojavi da to moramo planirati pažljivo i da ne možemo u 21.vijeku riješiti sve vodovode u Crnoj Gori. Ako želimo samo da se sporadično bavimo ovim problemima uvijek će se pojavljivati dopunske želje dokle svaka kuća u Crnoj Goru ne dobije vodu", kazao je Ivanović i dodao da rješavanje ruralne infrastrukture zahtijeva mnogo veće prisustvo medija, mnogo veće angažovanje domaćinstava i cijele Vlade.

Vodovod u Orahu završen je u roku, a Ivanović je istakao zadovoljstvo što su u pomenuti posao bili uključeni Opština, mještani i resorno ministarstvo.

Milorad Radović je kazao da već ima onih koji razmišljaju da se vrate na selo, a da se nada da će sa vodom stići i nevjeste. Zahvalio se svima što je vodovod u roku završen i što je time riješen najveći problem u selu.

Danas je ministar potpisao sa oko 30 stočara iz Nikšića, Plužina, Šavnika i Žabljaka ugovore namijenjene za povećanje stočnog fonda, koji su u prosjeku od 15 do 20 hiljada eura. Prema riječima Ivanovića prvi put se na ovaj način u Crnoj Gori potpisuju ugovori sa poljoprivrednicima i to u Nikšiću, u kome je, kao najvećoj opštini po površini u državi, u porastu broj registrovanih poljoprivrednih proizvođača.

Ivanović i Grbović sa saradnicima posjetili su ribnjak Božidara Krsmanovića u Rastovcu, kao i poljoprivrednika Petka Buturovića, iz MZ Poljica.

Bonus video: