Mikić Ministarstvu zdravlja: Raduje što ste prekinuli zavjet ćutanja

"Umjesto da stručno usavršavaju kadrove za vođenje zdravstvenog sistema očigledno je da ih u ministarstvu specijalizuju i usavršavaju za obmanjivanje javnosti i pisanje jeftinih demagoških saopštenja”
5 komentar(a)
Zoran Mikić, Foto: Građanski pokret URA
Zoran Mikić, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 30.11.2018. 09:31h

Upozoravamo građane Crne Gore da narednih dana posebno obrate pažnju na vremenske neprilike jer je Ministarstvo zdravlja nakon više mjeseci prekinulo zavjet ćutanja", naveo je u odgovoru Ministarstvu zdravlja izvršni direktor pokreta URA Zoran Mikić.

Konstatuje da ako se ima u vidu njihov "netransparentan i bahat odnos prema zainteresovanoj javnosti i građanima, onda možemo reći da je njihovo jučerašnje saopštenje nešto novo".

"Iz njihovog jučerašnjeg nepotpisanog reagovanja napokon smo shvatili gdje ide novac koji država opredjeljuje za Ministarstvo zdravlja. Umjesto da stručno usavršavaju kadrove za vođenje zdravstvenog sistema očigledno je da ih u ministarstvu specijalizuju i usavršavaju za obmanjivanje javnosti i pisanje jeftinih demagoških saopštenja”, ukazauje Mikić.

On kaže da ih u Građanskom pokretu URA iskreno raduju sva ulaganja u zdravstveni sistem i medicinsku opremu, i ako smatraju da su ona mogla i morala biti veća.

"Sa druge strane još više nas brinu kontinuirano neodgovorno, nestručno i netransparentno djelovanje čelnih ljudi u sistemu zdravstva. Drago nam je što ste napokon priznali da je zdravstveni sistem u Crnoj Gori na „aparatima“ a da ga svojim nesebičnim radom i zalaganjem održavaju zdravstveni radnici. Posebno priznanje odajemo zaposlenima Klinke za onkologiju i njihovim svakodnevnim naporima da dnevna bolnica funkcioniše na visokom nivou. Njihovim radom ne možete sakriti vaš nerad i činjenicu u kakvim uslovima rade zdravstveni radnici i kolika su primanja u sistemu javnog zdravstva”, poručuje Mikić.

On je s obzirom na to da se kako kaže “iz Ministarstva zdravlja ne oglašavaju često poželio da ovo reagovanje ne bude namijenjeno političkom prepucavanju već da umjesto toga u ime zainteresovane javnosti koju je Ministarstvo mjesecima ignorisalo oni odgovore na nekoliko pitanja na koja očekuju konkretne odgovore:

  • Koliki je broj ljekara po glavi stanovnika u Crnoj Gori i koliko ljekara nedostaje u sistemu javnog zdravstva ako imamo u vidu da je u zemljama EU na nivou od najmanje 3,4/1000?
  • Koliko je ljekara napustilo sistem javnog zdravstva u posljednjih 5 godina?
  • Da li je tačno da trećina ljekara u Crnoj Gori prima 550 eura plate?
  • Koliko izabranih doktora (za djecu i odrasle) i ginekologa nedostaje Glavnom gradu na današnji dan?
  • Koliko ljekara nedostaje Institutu za bolesti djece?
  • Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) je da izdvajanja za zdravstvo budu na nivou od najmanje 6,80% BDP-a. Kolika mi izdvajamo za zdravstvo?
  • Zašto su pojedini ljekovi u Crnoj Gori i do tri puta skuplji nego u regionu (primjeri: pradaxa, monopril, mostrafin, singulair…)?
  • Koliki je broj ljekova koji se djelimično refundiraju?
  • Koje mjere je Ministarstvo preduzelo da se u apotekama ljekovi ne prodaju preko maksimalno dozvoljene cijene?
  • Koje mjere i radnje je Ministarstvo preduzelo u posljednje dvije godine u cilju kadrovske i tehnološke obnove bolnica sekundarnog nivoa i Koliko novca je u njih uloženo?
  • Do kada će se pacijenti prevoziti u starim autima (poput još uvijek aktivnih lada) dok se ministar vozi u novom džipu?
  • Kada ćete odgovoriti na zahtjeve URA-e za slobodan pristup informacijama na šta Vas obavezuju i Rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama?

Bonus video: