BP: Za 8 djece ometene u razvoju otvorena Mala grupna kuća

Ambasadorka SAD posjetila je Viši sud u Bijelom Polju i uručila donaciju vrijednu audio-vizuelne opreme vrijedne 26.000 dolara koja će, između ostalog, doprinijeti većoj transparentnosti, povećanju kapaciteta očuvanja identiteta zaštićenih svjedoka i omogućiti svjedočenje na daljinu
124 pregleda 1 komentar(a)
Mala grupna kuća, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Mala grupna kuća, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Ažurirano: 25.11.2015. 20:18h

Američka ambasadorka u Crnoj Gori Margaret En Uehara, predsjedink Opštine Aleksandar Žurić i ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević zvanično su danas otvorili Malu grupnu kuću za djecu ometenu u razvoju bez roditeljskog staranja, što je prvi servis te vrste u Crnoj Gori.

Projekat će obezbijediti njegu i život sličan porodičnom domu i vaspitanju za osmoro djece sa teškoćama u razvoju bez adekvatnog porodičnog okruženja.

Otvarajući servis koji će se baviti 24 sata podrškom djeci, predsjednik Opštine Žurić je kazao da je bjelopoljska opština prepoznata kao mjesto u kojem se vodi računa o društveno ranjivim grupama. „Kvalitetno planiranje na lokalnom nivou i uspostavljanje socijalnih servisa u zajednici nam je uvijek bilo jedan od prioriteta, a ovim aktivnostima ćemo dodatno odgovoriti na potrebe ranjivih grupa, njihovoj većoj socijalnoj uključenosti poboljšanju kvaliteta života u prirodnom okruženju“, kazao je i dodao da će se u budućem vremenu raditi na osavremenjavanju postojećih i otvaranju novih servisa.

Američka ambasadorka Uehara je istakla da će ovo za djecu biti zdrava i bezbijedna sredina u kojoj će doživjeti mnogo radosnih trenutaka.

„Stvaranje ove male grupne zajednice je rezultat saradnje građana Bijelog Polja, Ministarstva rada i socijalnog stranja, naših prijatelja iz UNICEF-a, programa humanitrna pomoć Evropske komande Oružanih snaga Amerike, Kancelarije vojnog atašea i Kancelarije za odbrambenu saradnju,“ kazala je ambasadorka Ujehara.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević je objasnila da jedan dio djece koja napune 18 godina moraju da imaju ovakve servise, zato što nemaju mogućnosti da borave u svojim porodicama, nemaju svoje hranitelje i država Crna Gora u skladu sa svojim mogućnostima sa partnerima i lokalnim samoupravama mora da stvara uslove da ovu vrstu servisa i istakla potrebu otvaranja grupnih kuća i u drugim gradovima Crne Gore.

Ambasadorka SAD posjetila je Viši sud u Bijelom Polju i uručila donaciju vrijednu audio-vizuelne opreme vrijedne 26.000 dolara koja će, između ostalog, doprinijeti većoj transparentnosti, povećanju kapaciteta očuvanja identiteta zaštićenih svjedoka i omogućiti svjedočenje na daljinu.

Donaciju je omogućio Biro Stejt dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona.

PR Višeg suda Aida Zoronjić je kazala da će oprema u mnogome doprinijeti efikasnijem, kvalitetnijem i ažurnijem radu ovog suda u narednom periodu.

„Oprema koju nam je donirala američka ambasada služiće svakako Višem sudu i kao tehničko sredstvo za saslušanje zaštićenog svjedoka, saslušanje svjedoka i vještaka na glavnom pretresu, sprovođenje određenih procesnih radnji u međunarodnoj pravnoj pomoći, te reprodukovanju na glavnom pretresu procesnih radnji sprovedenih u fazi postupka izviđaja i istrage.Na ovaj način će se, nema sumnje postići i veći stepen povjerenja građanja u rad ovog suda, imajući u vidu da se povjerenje prije svega stiče pravilnim i efikasnim suđenjem, ličnim intergritetom, dostojanstvom i ažurnošću nosilaca sudijskih funkcija, koje kvalitete bez izuzetka posjeduju i sudije Višeg suda u Bijelom Polju, a što potvrđuju i rezultati koje ovaj sud ostvaruje u dužem vremenskom periodu“, kazala je Zoronjić.

Bonus video: