SDP: Poražavajuć je podatak da je u Crnoj Gori svaka treća žena žrtva nasilja

Iz Forum žena SDP-a poručeno je da povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, dižu glas za sve žene
63 pregleda 6 komentar(a)
žrtva nasilja, nasilje, Foto: Shutterstock
žrtva nasilja, nasilje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.11.2015. 17:28h

Nasilje nad ženama problem je cijelog društva i država treba da osmisli efikasne institucionalne mehanizme za primjenu zakona i pooštri kaznenu politiku u toj oblasti, poručeno je iz Socijeldemokratske partije (SDP).

Iz Forum žena SDP-a poručeno je da povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, dižu glas za sve žene.

Forum žena SDP, kako se navodi, godinama istrajno radi na polju podizanja svijesti o važnosti rodne ravnopravnosti kao osnova demokratizacije društva.

“Društva koje će pojednako uvažavati oba pola, štiteći od svakog vida nasilja, shodno načelima o ljudskim pravima, zagarantovanim kako Univerzalnom deklaracijijom o ljudskim pravima, tako i Ustavom Crne Gore”, kaže se u saopštenju Foruma.

Iz SDP-a su ukazali da nasilje nad ženama ne prepoznaje države ni granice, rasu, kulturu, tradiciju ili religiju.

Oni su podsjetili da je prema podacima Ujedinjenih nacija, preko milijardu žena u svijetu izloženo psihičkom ili fizičkom nasilju, dok se u izvještaju Svjetske banke navodi da nasilje nad ženama u svijetu ima razmjere epidemije.

„Poražavajući je i podatak da je u Crnoj Gori svaka treća žena žrtva nekog vida nasilja“, smatraju u Forumu žena SDP-a.

Prema njihovim riječima, kulturološki odgoj sa sterotipno nametnutim stavovima o položaju muškaca i žene u okviru porodice i samog društva, ekonomska zavisnost, kao i neadekvatan pristup nadležnih institucija, samo su neki od razloga zašto žene u Crnoj Gori trpe nasilje.

Iz Foruma žena SDP-a su poručili da nasilje mora postati vidljivo.

„Skrivanje nasilničkog ponašanja pod plaštom porodičnih i drugih vidova odnosa proširuje kako krug žrtvi, tako i nasilnika. Osim žene stradaju djeca i članovi uže zajednice, a permanentnim trajanjem, nasilje postaje prihvatljiv vid ponašanja“, ukazali su iz Foruma žena SDP-a.

One su poručile da će istrajavati u borbi na polju jačanja žene da kaže NE nasilju, kao i podizanju svijesti cjelokupnog društva o tom problemu i apelovati na sve relevantne subjekte i javnost da se uključe u suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

„Ni jedno društvo ne može biti demokratsko i ekonomski osnaženo ukoliko veliki dio njegove populacije trpi različite oblike nasilja i njegova inertnost se ne može pravdati tradicionalizmom“, smatraju u Forumu žena SDP-a.

Dodaje se da je u okviru 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, Forum žena najavio održavanje niza otvorenih tribina edukativnog karaktera, s ciljem skretanja pažnje javnosti na potrebu humanosti i solidarnosti prema žrtvama nasilja, kao i njihovog upoznavanja sa zakonskim pravima.

„Nasilje nije problem sa kojim žrtva treba sama da se izbori, nego problem cijelog društva i država treba, pored donešenih zakona, da osmisli i efikasne institucionalne mehanizme za njihovu implementaciju i istovremeno pooštri kaznenu politiku u ovoj oblasti, jer je nasilje pojava koja podriva demokratske temelje društva”, poručeno je iz Foruma žena SDP.

Bonus video: