Starčević o izvoru Zelenac: Neka i dalje bude putnicima za odmorište, vilama za poigrište

"Uz takva mjesta grijeh je samo projuriti, ne zastati. Ako zastanete, oslušnite tihi žubor i huk vjetra u krošnjama. Ako ste spremni, ko zna, možda ćete čuti šapat vila o mjestu koje zaslužuje da ga ostavimo podalje od "blagodeti" savremenosti", rekao je načelnik sekcije za markacije i vodičku službu PK "Subra", Željko Starčević
179 pregleda 0 komentar(a)
Kotobiljski izvor, Foto: Slavica Kosić
Kotobiljski izvor, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.11.2015. 15:18h

Izvor Zelenac u Kotobilju u zaleđu Herceg Novog , iako se ne koristi još od 80-ih godina prošlog vijeka planinari Planinarskog kluba Subra redovno održavaju: čiste korito, kanal, kose draču.

Tako su nedavno stoljetno stablo koje prije nekoliko godina palo posred starog pješačkog puta, baš iznad Zelenca, uspjeli prepilati, a od njega napraviti mobilijar oko izvora.

"Posljednje veće radove Zelenac je doživio u doba Austrougarske, kada su mu dodata dva kamena korita kako bi se više vode moglo sakupiti od ovog, samo za kiša, dovoljno jakog izvora. Naime, ovuda je prolazila nekadašnja glavna pješačka komunikacija koja je povezivala Herceg Novi sa podorjenskim selima i Hercegovinom i ko zna koliko je žednih usta Zelenac napojio dok su karavani ovuda svakodnevno prolazili, a pastiri i njihovo blago neprestance špartali", objašnjava načelnik sekcije za markacije i vodičku službu PK "Subra", Željko Starčević.

"Nije cijelo čudo izvora sadržano u toj dragocjenoj tečnosti što izbija iz skrivenih dubina zemlje. Izvori su mjesta kojima su ljudi od pamtivjeka davali neku posebnu, nadrealnu vrijednost. Danju bi izvori bili pojilišta i okrjepilišta, ali ujedno i sveta mjesta, dok bi noću izvorima gospodarile vile i ostala zagonetna stvorenja narodnih predanja. Izvori su stoga stotinama godina pomno čuvani, baš kao i „sveti gajevi“ koji su ih najčešće okruživali. Zelenac, izvor sav opkoljen šumom čempresa, primorskog bora i hrasta, zaglavljen između velikih blokova sivih raspucalih stijena, odaje upravo takvu sliku. Uz takva mjesta grijeh je samo projuriti, ne zastati. Ako zastanete, oslušnite tihi žubor i huk vjetra u krošnjama. Ako ste spremni, ko zna, možda ćete čuti šapat vila o mjestu koje zaslužuje da ga ostavimo podalje od "blagodeti" savremenosti. Neka i dalje bude putnicima za odmorište, vilama za poigrište!", poručuje Starčević.

Zelenac i slična mjesta u masivu Orjena još uvijek su nepoznata odredišta i nedovoljno iskorištena u promociji te planine.

Bonus video: