CZIP: Riješite problem vlasništva Solane

Iako bi zaštita Ulcinjske solane i ponovna proizvodnja soli, istovremeno riješila pitanje zaštite prirode ali i povratila ekonomsku stabilnost Ulcinja i dostojanstvo oštećenih radnika, Eurofond ponovno pokušava manevrisati sa preimenovanjem zemljišta solane u građevinsko kao što je to bio slučaj 2012. godine kada je sporna odluka i donešena
1 komentar(a)
Solana, Foto: CZIP
Solana, Foto: CZIP
Ažurirano: 23.11.2015. 15:27h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) apelovao je na Ministarstvo finansija i Fond za privatizaciju da po hitnom postupku riješe pitanje vlasništva Ulcinjske solane, kako bi izbjegli dalje pokušaje prodaje ovog budućeg zaštićenog područja.

Ustavni sud je, na zahtjev Eurofonda, kao većinskog vlasnika zemljišta, pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o izmjeni i dopuni Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine, kojom je zemljište Solane određeno kao buduće zaštićeno područje. Ustavni sud djelimično je udovoljio zahtjevu pravnog zastupnika Eurofonda, donoseći rješenje kojim se pokreće postupak ocjene ustavnosti te odluke, istovremeno odbacujući zahtjev za obustavu izvršenja odluke.

"Shodno obrazloženju iz rješenja vrlo je vjerovatno da će Ustavni sud proglasiti spornu odluku neustavnom i nezakonitom. Otvara se pitanje legitimiteta raspravljanja o prostorno planskoj dokumentaciji od strane kompanije koja bar za sada nije vlasnik spornog, za mnoge sa različitih aspekata vrijednog, zemljišta", saopšteno je iz CZIP.

Iako bi, kako se navodi, zaštita Ulcinjske solane i ponovna proizvodnja soli, istovremeno riješila pitanje zaštite prirode ali i povratila ekonomsku stabilnost Ulcinja i dostojanstvo oštećenih radnika, Eurofond ponovno pokušava manevrisati sa preimenovanjem zemljišta solane u građevinsko kao što je to bio slučaj 2012. godine kada je sporna odluka i donešena.

"Pored toga što ovakvim zahtjevom, većinski vlasnik svjesno dovodi u pitanje budućnost najznačajnijeg hranilišta, odmarališta i gnjezdilišta za mnoge vrste ptica u regionu, činjenicu o njegovom podnošenju nije saopštio kao prepreku budućem proglašenju zaštićenog područja, na svim zajedničkim sastancima na kojima se rješavalo pitanje dalje sudbine ovog lokaliteta", smatraju u CZIP-u.

Oni su podsjetili da postupak utvrđivanja vlasništva pred Privrednim sudom još nije rješen, te da se čeka mišljenje Fonda za privatizaciju kako bi se konačno utvrdilo da li je momentom privatizacije preduzeća „Bajo Sekulić", izvršena kupoprodaja zemljišta.

"Napominjemo da trenutno stanje u Upravi za nekretnine jasno navodi katastarske parcele Ulcinjske solane kao državno vlasništvo jer Eurofond nikada nije imao pravni osnov za prenos prava svojine. Takođe ne treba zanemariti ni činjenicu da je Ulcinjska solana zvanično ušla u izvještaj o napretku za 2015. godinu te da će se razvoj situacije pratiti od strane Evropske komisije. Upravo iz tog razloga važno je rješavati prethodna pitanja kako bi izbjegli kasnije negativne posljedice po prirodu i ljude", saopšteno je iz CZIP.

Bonus video: