Turistička atrakcija: Žičara od Bečića do Brajića

„Ovo je dokaz da je lokalna samouprava prepoznala zaleđe naše opštine kao jedan veliki resurs za budući turistički razvoj. Mislim da je ovo pravi način da se valorizuju Brajići, jer oni to zaslužuju,. Divan je potez spojiti Bečiče i Brajiće, za sedam minuta izaći od Bečića do gore i mislim da će nam pozavidjeti mnoge turističke destinacije. Ovo pravi put razvoja Budve“, naglaiso je Popović
227 pregleda 14 komentar(a)
Brajići, Foto: Vuk Lajović
Brajići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.11.2015. 13:38h

Jedna od najvećih turističkih atrakcija na našoj obali, izgradnja žičare, vrijedna 12 miliona eura, koja će spojiti hotelski kompleks u Bečićima sa austrougarskom tvrđavom Kosmač na Brajićima, mogla bi već da započne narednog mjeseca, do kada će Opština da izda investitoru „Cable car Montenegro“ svu neophodnu dokumntaciju.

To je saopšteno na promociji projekta, održanom u hotelu „ The Queen of Montenegro“, uz napomenu da je “Cable car Montenegro” nedavno podnio opštinskom Sekretarijatu za urbanizam zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za gradnju žičare Čučuci - Brajići.

“Da se, kada smo počeli ovaj projekat rodilo dijete, danas bi bilo u drugom razredu. Ali, to je bio jedan težak put, mnogo prepreka, ali zahvaljujući dobrim namjerama, upornosti i strpljenju, novcu, uspjeli smo da stignemo praktično na vrata. Ovo danas što radimo je početak realizacije projekta za koji smatramo da će izmjestiti turizam Budve iz zone morskog dobra. I mislim da je krajnje vrijeme da se to napravi. Otvorićemo prostore koji su do sada bili neopravdano zaboravljeni, da ne kažem, zapušteni. To je naša želja, to je sada stvarnost“, kazao je predstavnik Cable car Montenegro Branko Diki Kažanegra.

Predsjednik Opštine Budva Srđa Popović je kazao da će lokalna samouprava uraditi sve što je u njenoj moći da obezbjedi neophodnu papirologiju za realizaciju ovog projekta.

„Ovo je dokaz da je lokalna samouprava prepoznala zaleđe naše opštine kao jedan veliki resurs za budući turistički razvoj. Mislim da je ovo pravi način da se valorizuju Brajići, jer oni to zaslužuju,. Divan je potez spojiti Bečiče i Brajiće, za sedam minuta izaći od Bečića do gore i mislim da će nam pozavidjeti mnoge turističke destinacije. Ovo pravi put razvoja Budve“, naglaiso je Popović.

Naime,Opština je još prije šest godina , odlukom Skupštine opštine postala akcionar kompanije “Cable Car Montenegro“, time što je kao svoj ulog unijela nepokretnosti u vrijednosti od 209.963 eura.

Projekat žičare, kao turističke atrakcije, podrazumijevao bi izgradnju polazne stanice, koja bi bila nedaleko od hotela „The Queen of Montenegro“ u Bečićima i ciljne stanice nedaleko od srednjovjekovne tvrđave Kosmač na Brajićima.

Investitor je obezbijedio i novac za izuzimanje zemlje od mještana, na trasi buduće žičare u dužini od 2.1 kilometra. Izgradnja bi se izvodila fazno, pa je zato i kompnija Cable car podnijela zahtjev za dobijanje građevinske dozvole za četiri faze.

Žičara bi imala polaznu stanicu u Bečićina, nedaleko od hotelskog kompleksa „ The Queen of Montenegro“, gdje će biti izgrađeni veliki parking i par manjih objekata , poput biletarnice, i velikog javnog toaleta.

Odatle, na nekoj nultnoj nadmorskoj visini, na trasi dugoj 2.1 kilometra, žičara bi se „uspela“ na nekih 840 metara nadmorske visine, nedaleko od tvrđave Kosmača, gdje bi bio napravljen kompleks, malih prizemnih obejekata izgrađenih od autohtonih materijala, uglavnom od kamena. Kompleks bi objedinjavao veliki restoran, par suvenirnica, guvno kao i veliki amfiteatar na otvorenom, a nijesu izostavljene i velike zelene površine za odmor posjetioca..

Turisti bi takovnanim gondolama, u kojima bi bilo najviše prostora za osam osoba,žičarom od Bečića do Brajića putovali svega šest do sedam minuta, čime bi se za nekih sat vremena moglo prevoziti od 1350 do maksimalnih 1540 putnika.

Bonus video: