Jedini zvanični takmičar u stonom fudbalu: Od zabavnog parka do zlata

“Godine nijesu ograničenje, kao što je to u tenisu ili nekom drugom sportu. Čovjek može da igra do nekih poznih godina”
308 pregleda 4 komentar(a)
Stoni fudbal (Novine), Foto: Hotsport.rs
Stoni fudbal (Novine), Foto: Hotsport.rs
Ažurirano: 23.11.2015. 06:34h

Beranac Željko Obadović jedini je zvanični crnogorski takmičar u stonom fudbalu i zalaže se da se ovaj sport registruje u Crnoj Gori. Želi da se formiraju klubovi i federacija, što bi bio uslov za nastup na evropskim i svjetskim takmičenjima.

Obadović je ovih dana na takozvanom “Balkan kupu” u Beogradu, koji je priznat od Svjetske federacije stonog fudbala, osvojio zlatnu medalju u kategoriji singl ili pojedinačnih igrača u ovom malo poznatom sportu u Crnoj Gori.

„Stoni fudbal igram od malih nogu. U Beranama je to prije dvadeset-trideset godina bilo jako popularno. Igrao se po kafićima i salonima zabave. Prvo iskustvo smi svi stekli kao djeca u zabavnim parkovima. Tada nije bilo nekih zvaničnih turnira, ali mi smo organizovali razna takmičenja i nadmetanja...“, priča Obadović.

On čitavog života igra stoni fudbal, ali je tek nedavno počeo i da učestvuje u zvaničnim takmičenjima.

Obadović kaže da u svijetu postoji veliki broj klubova stonog fudbala, tako da ih samo u Austriji ima oko 2.000.

„Srbija je uspjela da registruje federaciju stonog fudbala i ima dosta registrovanih klubova i zvaničnih turnira. U Crnoj Gori, nažalost, nema nijedan klub i ne postoji federacija. Ja sam prije dvije godine pokušao da registrujem klub, ali nijesam uspio zato što Uprava za sport i mlade, tj. Crnogorski olimpijski komitet ne prepoznaju još stoni fudbal kao sport. Međutim, stoni fudbal može da bude sport na olimpijskim igrama, jer je sve popularniji. Mogli ste sami da vidite na sportskim TV kanalima evopska i svjetska prvenstva u ovom sportu“, priča Obadović.

On kaže da mu je želja da formira klub stonog fudbala u Beranama i da Crna Gora registruje savez ili federaciju, kako bi mogla da priključi takmičenjima i da organizuje ligu u našoj državi.

„Stoni fudbal je takva igra da godine nijesu ograničenje, kao što je to u tenisu ili nekom drugom sportu. Čovjek može da igra do nekih poznih godina života. Ako posmatramo stoni fudbal možemo reći da se mnogo ne razlikuje od bilijara i stonog tenisa. Uzmimo recimo sportske rekvizite, tu je sto, loptica, dodatna oprema, velika energija se troši. Postoje i pravila koje je usvojila svjetska federacija. Kao u velikom fudbalu kada protivnik postigne go, onda se kreće sa centra. Postoji faul, takmičar nema pravo da vrti fudbalere, takozvano roštiljanje, nema pravo da se igra grubo i da se izbacuje loptica van stola. Loptica ne može odmah da se šutira, već mora da se doda jednom igraču i da se onda ide u napad koji je ograničen na petnaest sekundi. Postoji sudija, normalno. Zapisnik potpisiju i jedan i drugi igrač i sudija“, objašnjava ovaj Beranac.

Prema njegovim riječima, prednost ovog malo poznatog sporta je u tome što mogu da ga igraju i muškarci i žene.

„Postoje pravlila, kategorije i vrste igre. Recimo, takozvani spid bol, brza igra gdje lopticu možete da zadržite samo pet sekundi. Ili standardna igra, u dublu, singlu ili reprezentaciji koja broji devet igrača“, kaže Obadović.

On poziva i druge potencijalne igrače iz Crne Gore da se oprobaju već u januaru, na “Sava kupu” u Beogradu.

„U razgovorima sa predstavncima Hrvatske, Srbije, Slovenije i Bugarske, dobio sam podršku da organizujemo takmičenje i federaciju“, kazao je on.

Obadović je registrovan kao pojedinačni igrač i moći će da učestvuje na svjetskom prvenstvu 2017. godine u Hamburgu. On se, ipak, nada da će i Crna Gora, poput Srbije, formirati klubove i federaciju i za koju godinu moći i reprezenatativno da učestvuje na svjetskim takmičenjima u stonom fudbalu.

Najbolji profi sto je “garlando”

„Imam svoj privatni sto za stoni fudbal koji sam kupio ranije i želja mi je uvijek bila da učestvujem na nekom zvaničnom turniru“, kaže Obadović.

Kako kaže, postoje amaterski i profi stolovi, a Svjetska federacija priznaje određene stolove kao što su “garlando”, koji je najpoznatiji, zatim “tornado”, “fabi”, “roberto sport” i td.

„U Pančevu je krajem oktobra bio turnir priznat od svjetske federacije stonog fudbala iz kategorije takozvanih pro turnira. Učestvovalo je oko 150 igrača. Igrao sam na “roberto sport adrenalin” profi stolu.

Uspio sam da osvojim zlatnu medalju u svojoj kategoriji, seniora, to jest pojedinačno“, kaže ovaj svestrani beranski sportista, koji od ranije postiže izvanredne rezultate u streljaštvu, šahu i sportskom ribolovu.

Prema njegovim riječima “profi sto košta od hiljadu do hiljadu i dvjesta eura, ali može da se nabavi polovni. U Crnoj Gori ima nekih amaterskih stolova marke 'fabi'”.

Bonus video: