Barski izviđački odred proslavio 40 godina rada

Ispred Saveza izviđača Cne Gore, Masoničiću je starješina cetinjskog odreda „Gojko Kruška“ Miško Ćetković uručio Srebrnu plaketu
73 pregleda 1 komentar(a)
Ćetković, Masoničić, Foto: Radomir Petrić
Ćetković, Masoničić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 22.11.2015. 14:57h

Svečanom akademijom u Dvorcu kralja Nikole barski Izviđački odred „24. novembar“ obilježio je 40 godina uspješnog rada. Za svoj višedecenijskirad sa mladim naraštajima ovaj odred je ranije nagrađivan najvećim izviđačkim odlikovanjem-Zlatnim javorovim listom i zvanjem Odred partizan, najvišim opštinskim prizanjem-nagradom 24. novembar, dobitnik je Zlatnog crvenog krsta od Crvenog krsta Crne Gore, posebnog priznanja republičke konferencije Saveza rezervnih vojnih starješina Jugoslavije, Spomen diplome povodom 50 godina SUBNOR...

"Kao jedan od nekoliko odreda u Crnoj Gori koji je uspio da opstane u dužem vremenu poštujući princip skautizma, trudili smo se da ne budemo turistička organizacija koja svoje članove šeta po raznim destinacijama, već smo uvijek učili naše izviđače životu u prirodi i preživljavanju u teškim uslovima, solidarnosti i humanosti. Istovremeno smo vodili računa o njihovim kreativnim sposobnostima ,poštujući ih kao pojedince, ali i učeći ih životu u kolektivu", istakao je starješina odreda Miodrag Tanjo-Masoničić.

Zahvalivši se Opštini što je ovu akademiju uvrstila u program proslave Dana grada 24. novembra, Masoničić je naglasio da je ponosan na sve generacije izviđača koje su prošle kroz odred, od kojih su mnogi nosioci javnog, privrednog i kulturnog života Bara i Crne Gore, uz želju da odred i ubuduće zadrži svoje mjesto u Baru „sa nekim novim starješinama“.

Ispred Saveza izviđača Cne Gore, Masoničiću je starješina cetinjskog odreda „Gojko Kruška“ Miško Ćetković uručio Srebrnu plaketu, a ispred svoje jedinice umjetničku sliku. Zvanice su pozdravili potpredsjednik Opštine Zoran Pajović i bivši predsjednik Saveza izviđača Crne Gore Mensud Krpuljević koji je prisustvovao osnivanju barskog odreda dalekog 17. aprila 1975.

Voditeljke programa Itana Bojović i Iva Vukčević podsjetile su na straješine odreda Džemala Husića, Sveta Vuletića, Miodraga Ulamu i Slavka Bakića, te na dosadašnje načelnike-Čeda Sjekloću, Svetozara Bata-Jovetića, Đoka Perčobića, Masoničića, Nikolu Unkaševića, Nikolu Gvozdenovića, Nenada Vukovića i Mića Baltića. U programu je nastupio i gitarista izviđač David Božović.

Bonus video: