Pogledajte kako će Budva izgledati: Pretvaraju korito rijeke u promenadu

Krapović je naglasio da Opština ima novca da sama realizuje projekat, te da je zato potrebno da se pokrene društveni dijelog kako bi se čuli predlozi
830 pregleda 0 komentar(a)
Grđevica, projekat, Foto: Vuk Lajović
Grđevica, projekat, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.11.2018. 14:57h

Pretvaranje korita rijeke Grđevice u pješački koridor promijeniće lice Budve. To je danas na prezentaciji jednog od najambicioznijih infrastrukturnih projekata poručio gradonačelnik Budve Dragan Krapović, uz očekivanje da će kompletna stručna javnost, nevladin sektor, pokrenuti društveni dijalog.

Prvi čovjek Budve, kako je kazao, ponosan je na ovakav projekat, koji je već ušao u Plan investicija za narednu godinu, kada bi se očekivalo da bi se završila kompletna dokumentacija, a imajući u vidu da je riječ o investiciji od šest, sedam miliona eura, prva faza mogla bi započeti već 2020.

A korito rijeke, koje je betonirano, godinama unazad praktično predstavljhala parkiralište i ruglo je, a ideja kotorskog studija „Enfoprma“ koje je anagažovano, predviđeno je da se od Maina do Slovenske plaže u dužini od 1.6 kilometara ono „zatvori“, i pretvoti u šetalište, sa zelenim zonama i biciklističkim stazom, namijenjeim isključivo građanima.

„Realizacijom ovog projekta, dobili bi novi grad. Jedno novo viđenje Budve, stavili bi u funkciju prizemlja brojnih stambenih objekat izgrađenih uz korito rijeke, koje su sada praktično bezvrijedni, a postojala bi alternativa da se na samom šetalištu naprave tipski privremeni objekti", kazao je Krapović na prezentaciji.

Očekuje da će građani podržati ovakav projekat, jer je ranije bilo riječi da se ono pretvori u saobraćajnicu, ali sada je ideja da to bude pješački koridor koji bi potpuno oživio ovaj dio grada i privredu u njemu.

On je naglasio da Opština ima novca da sama realizuje projekat, te da je zato potrebno da se pokrene društveni dijelog kako bi se čuli predlozi, uvjeren da od građana očekuje podršku.

Nalik svjetskim praksama, metropoloma gdje već postoje slična rješenja, arhitekta kotorskog studija Nikola Novaković naglasio je da je riječ o projektu namijenjenom isključivo građanima. Podvlači da je napravljen programski zadatak, po osnovu koga bi se moglo uraditi konačno rješenje.

„Svaki grada vapi za prostporom, koji bi se dao građanima. Korito Grđevici je pravo rješenje. Imajući u vidu da saobraćajnice u Budvi, ako vidimo mapu su uglavnom postavljenje horizontalo, ne postoji jasna vertikalna komunanikacija između šetališta uz more sa unutrašnjošću grada. Formiranjem pješačkog koridora povezali bi se, uslovno rečeno, donji dio grada uz more sa onim gornjim. Predvidjeli smo popločavanje, uvođenje zelenih površina, kao i ostavljanjem „otvorenih“ djelova, gdje bi se vidjelo korito. Predvidjeli smo i unificirani rješenje za javne prostore, poput kosiska i ostalog“, kazao je Novaković pokazujući slajdove sa projektom.

Glavna gradska arhitektica Ana Samardžić kazala je da ovo projkat koji se bavi rasterećenjem prostora, što je u proteklim godinama uglavnom bilo suprotno.

Prema njenim riječima „život“ se sada odvija na šetalištu uz more, a ovim se ono prebaciju na drugo mjesto.

„Da pustimo da život ide i u unutrašnjost Budve“, istakla je ona.

Bonus video: