Zbog betoniranja Ribnice: Pokrenut postupak protiv “Nikića”

„Nikić” nema ekološku saglasnost, naglasili su iz inspekcije
56 pregleda 8 komentar(a)
korito Ribnica, Ribnica, Foto: Luka Zeković
korito Ribnica, Ribnica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.11.2015. 07:48h

Ekološka inspekcija je zabranila dalje radove u koritu Ribnice i podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv kompanije „Nikić”.

Korito Ribnice u dijelu od Tabačkog mosta do mosta braće Zlatičanin je betonirano u julu, a iz kompanije “Nikić” su se oglušili o rješenje nadležne inspekcije Glavnog grada, da do kraja avgusta uklone beton iz korita Ribnice na lokaciji kod Hotela “Nikić”.

“Ekološka inspekcija je izvršila inspekcijski pregled kod prijavljenog subjekta i tom prilikom konstatovala da isti ne posjeduje ekološku saglasnost. Na osnovu utvrđene nepravilnosti, inspektor je zabranio dalje radove i podnio zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka”, saopšteno je “Vijestima” iz PR službe Uprave za inspekcijske poslove.

U odgovoru se navodi da je inspektor za vode Sekretarijata za razvoj preduzetnistva Glavnog grada, shodno Zakonu o vodama, donio rešenje iz domena svojih nadležnosti, s obzirom na to da je ovo pitanje od lokalnog značaja.

Iz Glavnog grada je NVO “Green Home” i “Ozon” nedavno je saopšteno da su utvrdili da je vlasnik kompanije “Nikić” Ljubomir Nikić samo prekrio šljunkom beton u koritu rijeke Ribnice, umjesto da ga ukloni po naređenju inspekcije.

Nikić nije postupio po nalogu da ukloni sam beton iz korita Ribnice, to će biti urađeno o trošku Glavnog grada, a kasnije se sve mora naplatiti od graditelja.

Nadležni iz Glavnog grada Agenciji za izgradnju i razvoj poslali su dopis tražeći da urade premjer i predračun uklanjanja betona iz korita Ribnice, koje je postavilo preduzeće “Nikić”.

“Kako bi Služba za javne nabavke raspisala tender i odabrala najpovoljnijeg ponuđača”, navodi se iz Glavnog grada.

Iz Sekretarijata za razvoj preduzetništva je saopšteno da kompanija “Nikić” nije postupila po rješenju nadležne inspekcije Glavnog grada kojim je bila u obavezi da do kraja avgusta ukloni beton iz korita Ribnice.

Nikić je, kako su „Vijesti“ ranije objavile sredinom septembra navodno uklonio beton, ali se nakon što je Ribnica presušila u novembru, ispostavilo da je bio samo zamaskiran šljunkom. Korito Ribnice od Tabačkog mosta do Mosta braće Zlatičanin je betonirano u julu.

Bonus video: