Ministarstvo zdravlja: Uloženo ne vide samo oni koji se po zadatku bave pisanjem zlonamjernih saopštenja

63 pregleda 5 komentar(a)
Ministarstvo zdravlja, Foto: Zoran Đurić
Ministarstvo zdravlja, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.11.2018. 11:54h

Oko 17 miliona eura uloženih u opremu, kadrove i adaptaciju ustanova u zdravstvenom sistemu Crne Gore tokom 2017/18 godine ne vide ili neće da vide samo oni koji se "po zadatku" bave pisanjem zlonamjernih saopštenja, a cilj je vjerovatno poznat samo njima, navodi se u reagovanju Ministarstva zdravlja na navode izvršnog direktora URE, Zorana Mikića.

"Zbog javnosti i crnogorskih građana, korisnika zdravstvenog sistema, dužni smo da saopštimo da se na Klinici za onkologiju KCCG-a mjesečno liječi oko dvije do tri hiljade pacijenata, te da taj broj na nedjeljnom nivou iznosi 500. I pored velikog obima posla, liste čekanja su veoma rijetke, zbog velikog zalaganja i napora zaposlenih, koji rade u dopunskom radu i vikendom, kako bi izašli u susret pacijentima", navode iz Ministarstva.

Pojasnili su i da je od novca opredijeljenog za savremenu medicinsku opremu, nabavljen je i novi linearni akcelerator- aparat koji se koristi u zračnoj terapiji pacijenata koji imaju neki oblik maligniteta, za potrebe KCCG - Klinike za onkologiju i radioterapiju.

"Novi savremeni aparat, vrijedan preko dva i po miliona eura sa pratećom opremom biće instaliran za dvije nedjelje, a osim 3D zračenja, u narednom periodu crnogorski osiguranici će se liječiti i svim najnaprednijim tehnikama IMRT IGRDT radiohirurgije, te će se na taj način i smanjiti upućivanje van Crne Gore", najavljuju iz Ministarstva zdravlja.

Poručuju i da su njihov imperativ brige o zdravlju potvrdili kroz uvođenje nove liste ljekova "na kojoj se nalaze svi savremeni medikamenti za liječenje onkoloških pacijenata, po čemu ne zaostajemo za mnogo razvijenijim i bogatijim sistemima".

"Da naši napori u obezbjeđenju kvalitetne i dostupne zdravstvene zaštite daju rezultate, pokazuju i poslednja Istraživanja o povjerenju, prema kojima zdravstveni sistem zauzima visoko mjesto i prema kojima je to povjerenje u stalnom porastu.Za razliku od institucija, kojima građani vjeruju, politikašima, oslobođenim svake odgovornosti, ti isti građani su pokazali gdje im je mjesto- na marginama margina, daleko od stvarne brige i empatije prema onima kojima je to zaista potrebno", zaključuje se u reagovanju Ministarstva zdravlja.

Bonus video: