Podgorica: Četnici stigli na Ćemovsko polje

Iste štetočine pojavljivale su se protekle dvije godine u Bloku pet
539 pregleda 69 komentar(a)
borovi četnici, Foto: Privatna arhiva
borovi četnici, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.11.2015. 06:32h

Radnici „Zelenila” uklonili su juče sa Ćemovskog polja opasnu štetočinu borov litijaš, u narodu poznatiju kao borov četnik, koji je zahvatio petnaestak četinara.

Rajko Papović tvrdi da je štetočina, opasna po ljude i životinje, napala sva novoposađena stabla crnog bora i nekoliko odraslih stabala. Iste štetočine pojavljivale su se protekle dvije godine u Bloku pet, kada su ih radnici „Zelenila” uništili.

Direktorica “Zelenila” Radmila Vujošević juče nije odgovarala na pozive novinara. Papović smatra da je čudno da se štetočina pojavila u ovo doba, jer to obično biva na proljeće.

“Vjerovatno je zbog neuobičajeno toplog vremena. Najviše sam strahovao za djecu koja dolaze u park, jer ako bi neka od gusjenica pala na njih moglo bi doći do katastrofalnih posljedica”, kazao je Papović. Zamjenica direktorice “Zelenila” Tijana Perović ranije je pojasnila da se gnijezda borovog litijaša uklanjaju specijalizovanim makazama i nakon toga spaljuju.

“Hemijski se ne smiju tretirati", kazala je Perović. Ona tvrdi da se borov litijaš hrani iglicama različitih vrsta borova, cedrova, ali i ostalih četinara.

“Ukoliko se blagovremeno ne reaguje u ranom stadijumu može doći i do propadanja stabla. Odgovara im suvo vrijeme, pa se u sušnim godinama može namnožiti. Prezimljuju u ispredenim gnijezdima na granama, pa je zima najbolje vrijeme za rezanje grančica s gnijezdima, koja treba spaliti”, pojasnila je Perović. Ona je upozorila da nije preporučljivo boraviti ispod stabala, zaraženih štetočinom. Gusjenice imaju otrovne dlake i u dodiru sa kožom izazivaju razne upale.

Bonus video: