Balkanski ris kritično ugrožena vrsta

U poređenju sa svim velikim zvjerima prisutnim na crnogorskoj teritoriji, ris je sa naučnog stanovišta najslabije istražena i široj javnosti najmanje poznata vrsta
549 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2015. 14:39h

Balkanski ris zvanično je upisan na IUCN Crvenu listu kao kritično ugrožen nakon što su istraživanja vršena proteklih godina u Crnoj Gori, Makedonji, Albaniji i Kosovu pokazala da je broj zrelih jedinki manji od 50.

Iz Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) je saopšteno da se ukupna brojnost populacije procjenjuje se između 27 i 52 nezavisne jedinke, što odgovara broju od 20-39 zrelih (reproduktivno sposobnih) jedinki.

"Prisustvo ove ugrožene divlje mačke do sada je utvrđeno na dva lokaliteta, u Nacionalnom Parku "Mavrovo" u Makedoniji i na planini Munella u Albaniji, što ukazuje na fragmentaciju populacije. Takođe je uz pomoć kamera zamki u toku marta mjeseca 2014. godine, zabilježeno prisustvo samo jedne jedinke Balkanskog risa na teritoriji Nacionalnog parka Prokletije na Kosovu. Jedini zvanični podaci za Crnu Goru, odnose se na DNK materijal, koji je CZIP tim uzeo sa odstrijeljenih jedinki u predhodnom periodu, među kojima je i odstrijeljeni mužjak risa na teritoriji Kaludre 2002. godine. Prisutnost ovog šumskog samotnjaka na teritoriji Crne Gore još uvjek nije zvanično registrovan", navodi se u saopštenju.

U poređenju sa svim velikim zvjerima prisutnim na crnogorskoj teritoriji, ris je sa naučnog stanovišta najslabije istražena i široj javnosti najmanje poznata vrsta.

Velike zvjeri nalaze se na vrhu hranidbenih lanaca kopnenih ekoloških sastava i važan su dio biodiverziteta. Upravo zbog takve uloge, čovjek ih veoma često doživljava kao konkurenciju.

"Naučni podaci koji su omogućili upis na IUCN crvenu listu, dobijeni su kroz “Program oporavka Balkanskog risa” koji se od 2000. godine sprovodi u Makedoniji i Albaniji, a od početka 2013. Godine i u Crnoj Gori i Kosovu. Cilj ovog programa jeste da osigura opstanak ove životinje, poboljša upravljanje i nadzor unutar i izvan zaštićenih područja, kada su u pitanju divlje životinje, što podrazumijeva konstruktivnu saradnju između vladinih i nevladinih institucija na nacionalnom i međunarodnom nivou, sa posebnim akcentom na podizanje svijesti građana", zaključuje se u saopštenju CZIP.

Galerija

Bonus video: