ZBOG UPOTREBE HEMIJSKIH SREDSTAVA

MUP da se izvini novinarima zbog postupanja policije tokom protesta

Sindikat medija je tražio da se preispita postupanje službenika Uprave policije, naročito onih koji su izdavali naređenja, i da se utvrdi da li su prekoračili ovlašćenja u odnosu na brojne novinarske ekipe koje su bile izložene prekomjernoj upotrebi hemijskih sredstava
11 komentar(a)
DF Protest, Foto: Savo Prelević
DF Protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.11.2015. 13:36h

Savjet za građansku kontrolu rada policije usvojio je danas pritužbu Sindikata medija koja se odnosila na postupanje policije prema grupi novinara nakon demonstracija u Podgorici, 24. oktobra.

Kako je saopšteno iz Sindikata, Savjet je konstatovao da je, uprkos otežanim okolnostima u kojima je policija djelovala, upotreba hemijskih sredstava bila „nedovoljno obazriva i neselektivna u konkretnom slučaju“.

"Sindikat pozdravlja takvu odluku Savjeta, koji je pozvao Ministrastvo unutrašnjih poslova, da na odgovarajući način, Sindikatu medija Crne Gore i novinarima, snimateljima i fotoreporterima koji su, kritične noći, bili prisutni na toj lokaciji, uputi simboličko izvinjenje“, kaže se u saopštenju.

Iz Sindikata su podsjetili da se incident o kojem su tražili izjašnjenje desio na Bulevaru Stanka Dragojevića, gdje je, prema tvrdnjama više članova te sindikalne organizacije, policija namjerno bacila suzavac na oko 30 novinara koji su nosili prsluke sa oznakom „press“.

"Tražili smo i da se preispita da li se policija tokom intervencije oglušila o preporuke Savjeta da se „pri svim javnim okupljanjima omoguće nesmetan rad medija i prisustvo novinara i da se (policajci) suzdrže od bespotrebnog ograničavanja njihove slobode kretanja ili izvještavanja“, a koje je Savjet uputio uoči ponovnih protesta“, navodi se u saopštenju.

Sindikat medija je tražio i da se preispita postupanje službenika Uprave policije, naročito onih koji su izdavali naređenja, i da se utvrdi da li su prekoračili ovlašćenja u odnosu na brojne novinarske ekipe koje su bile izložene prekomjernoj upotrebi hemijskih sredstava.

Savjet je, kako se navodi, prema policijskom izvještaju koji se uradila Komisija za utvrđivanje okolnosti upotrebe sredstava prinude, ustanovio „da je na toj lokaciji ispaljeno prvo tri, potom još četiri, što je ukupno sedam, projektilnih suzavaca punjenih CS materijom“.

Iz Savjeta su kazali da ih je Uprava policije informisala da, u konkretnom slučaju, nemaju saznanja za takvo postupanje policijskih službenika prema novinarima, i da smatraju da nije postojala namjera da se hemijska sredstva upotrebljavaju protiv njih.

„Savjetu je saopšteno da, i pored stava Uprava policije, tvrdimo da je tokom protesta ispaljen suzavac prema grupi novinara koja se nalazila u ulici Stanka Dragojevića, i da postoje vjerodostojna svjedočenja više novinara da se to desilo“, naveli su iz Sindikata.

Oni su podsjetili da su novinari Radomir Kračković, Danijela Lasica i Vesna Rajković Nenadić, javno i preko društvenih mreža, ukazali na taj incident, odgovorno tvrdeći da je došlo do ispaljivanja suzavca u ulici u čijem se prednjem dijelu, bliže policiji, nalazila grupa od 30-tak novinara, snimatelja i fotoreportera, a u donjem dijelu grupa od 20-tak građana koja je prelazila ulicu.

Iz Sindikata podsjećaju i da su iste večeri, na press konferenciji MUP-a i Uprave policije, novinari regionalnih medija postavili pitanje ministru unutrašnjih poslova zašto je ispaljen suzavac u pravcu novinara.

„Vjerujemo da policijski službenici nijesu imali namjeru da to urade, te ovaj incident smatramo potpuno nepotrebnim, ali pozivamo policiju da ga dodatno istraži, tim prije što je, uoči protesta, došlo do dobre saradnje policije s medijima kojima je distribuirala zaštitne prsluke“, kaže se u saopštenju Sindikata.

Iz te organizacije su poručili da ostaju pri stavu da novinarima moraju biti obezbijeđeni minimalni uslovi za pravovremeno izvještavanje, čak i u ovako incidentnim situacijama.

Preporučujemo za Vas